Dalmacija Split

ZARAĐUJE S KAUČA

Baldasar odgovorio na optužbe da je protuzakonito uzeo čak 140 tisuća kuna, tvrdi da je to napravio jer se nije želio odmah uhljebiti: Samo sam se mislio malo odmoriti, a sada ću angažirati odvjetnika!

ZARAĐUJE S KAUČA

Nakon što je Slobodna Dalmacija otkrila kako je Ivo Baldasar pola godine po isteku mandata primao naknadu od čak 17.500 kuna mjesečno te nam tako "izmuzao" lijepih 142.000 kuna dok je doslovce odmarao, razgovarali smo s bivšim gradonačelnikom Splita koji, oak, u tome - ne vidi ništa sporno.

Kako smo Baldasaru platili (luksuzni) odmor: nije mu se dalo vratiti na stari posao pa nam je muzao 17.500 kn mjesečno! Ali, ozbiljno se preračunao

Podsjetimo,  prije nekih pet mjeseci, kad je prestao voditi Split, Baldasar je odabrao šestomjesečni odmor uz naknadu predviđenu zakonom, premda se mogao odmah vratiti na rad kod bivšeg poslodavca, a to je državna Agencija za obalni linijski pomorski promet, u kojoj ga je, prema potpisanom sporazumu, čekalo radno mjesto.

Zakonodavac je bivšim dužnosnicima zaista dao pravo na šestomjesečnu naknadu kako bi im omogućio da u tom vremenu nađu posao. No, ako ih posao čeka, kao u Baldasarovu slučaju, tada se bivšem poslodavcu moraju javiti 15 dana od prestanka dužnosti, a na radno mjesto trebaju biti raspoređeni u narednih 45 dana, a ne meditirati pola godine uz dužnosničku plaću.Evo što nam je rekao.

Bili ste gradonačelnik do travnja.

- Je.

Nakon toga ste primali naknadu od Grada iako ste imali sporazum o povratku u Agenciju. Je li tako?

- Je, tako je.

Zašto ste tako odlučili?

- Mislim da je ovo korektnije. Ja sam bio u Gradu, nisam imao ni godišnjeg odmora, ni ništa. Mislim da je to bilo korektnije nego se nakon toga odmah uvaliti u Agenciju.

Mislite li da imate pravo povratka u Agenciju?

- Po meni imam, jer sam samo primao naknadu, ali nisam radio. Bio sam zaposlenik gradske uprave još ovih šest mjeseci.

U Agenciji kažu da nemate pravo jer niste zatražili povratak u roku od 15 dana od prestanka mandata?

- Nije ni to baš u potpunosti točno, ali to ću rješavati ovih dana. Ja ću se, naravno, žaliti. Oni imaju takvo mišljenje, ali još nisu potvrdili. Kad dobijem sve napisano, onda ću vam moći reći preciznije. Odnosno, moj odvjetnik.

A to je?

- A to vam ne moram reći, tko mi je odvjetnik, moram prvo njega pitat. Zašto ću vam govorit prije nego ga pitam?

Zašto mislite da se imate pravo vratiti u Agenciju?

- Ma ja sigurno ostvarujem pravo povratka jer su se oni pozvali na članak Zakona o državnim dužnosnicima, a na mene se prvenstveno odnosi Zakon o čelnicima lokalne uprave i samouprave.

Ti zakoni su povezani. Ministarstvo uprave mi je u mailu napisalo da se gradonačelnici po prestanku dužnosti imaju pravo vratiti na rad kod bivšeg poslodavca "odgovarajućom primjenom odredaba zakona kojim se uređuju obveze i prava državnih dužnosnika".

- Nije vam tako. Gledajte, možete tumačiti i na jedan i na drugi način. Raspitao sam se kod zagrebačkih odvjetnika i nekih sudaca i doznao nešto malo drukčije. Državni dužnosnici imaju ugovor na šest plus šest mjeseci, a lokalna uprava ima samo šest mjeseci. Tako da se ne primjenjuju identično zakoni u oba slučaja. I moj primarni zakon po kojem smatram da sam u pravu je Zakon o lokalnoj samoupravi. Ja sam u Gradu vidio takvih razmišljanja na desetke. Jedna uprava vam kaže jedno, druga uprava kaže drugo, stručna služba treće, neki drugi grad postupi na četvrti način. Nema jedinstvene prakse, ne u ovakvim slučajevima, nego kod nas inače. Imate dovoljno iskustva, znate kako se zakon tumači. Ja sam podnio zahtjev, čak smatram da nisam prekršio rok jer ja sam se Agenciji javio čak u ovom roku od 15 dana. Bivši ravnatelj i sam priznaje da sam se javio da ću se vratiti, ali sam smatrao da nije bilo potrebno to formalno napisati, potpisati i protokolirati.

Naslovnica Split