Dalmacija Split

Nije carica cicija

Evo gdje su novci od turizma: Severina za ulogu Priske nije uzela ni lipe, ali je zato kontroverzni splitski poduzetnik zaradio lijepu svotu

Nije carica cicija

Ulogu careve supruge Priske pjevačica Severina Vučković odradila je prošlog ljeta besprijekorno, pritom odigravši i pravi carski potez, jer za svoju trodnevnu ulogu u sklopu "Dana Dioklecijana" nije uzela ni kune naknade! Iz toga proizlazi logično pitanje: gdje je onda potrošen iznos veći od pola milijuna kuna, koliko za ovu manifestaciju svake godine potroši Turistička zajednica Grada Splita?

Budući da se još uvijek zbrajaju računi za nedavno završeno izdanje (koje je bilo primjetno skromnije od dosadašnjih, iako je u proračunu predviđen identičan iznos), doznali smo po stavkama koje su tvrtke, udruge i pojedinci angažirani direktnom pogodbom i kome je koliko isplaćeno za 2016. godinu od ukupnog iznosa od 519 tisuća kuna.

- Skrećemo pozornost na "Dioklecijanovu legiju" i nastup zbora "Srdelice", koji se odnose na manifestaciju "Dani Dioklecijana" i uključuje ostale angažmane u sklopu projekata na temu antike – poručili su u startu, bez da smo ih to pitali, iz TZ-a pravdajući tako iznose od 100 tisuća kuna koliko su dobili "Legionari", odnosno 25 tisuća kuna koliko je isplaćeno "Srdelicama".

Kako je to moguće, upitat ćete se potpuno opravdano. Za dobiti odgovor potrebno se vratiti u vrijeme mandata gradonačelnika Ive Baldasara, koji je automatizmom bio i predsjednik Turističkog vijeća splitskog TZ-a. Umjesto forme natječaja, na čije rezultate postoji mogućnost žalbe, a svaka kuna iz proračuna mora biti transparentno utrošena, bivši poteštat odlučio je sve gradske novce za javne manifestacije preusmjeriti Turističkoj zajednici, koja je poslušno umjesto natječaja raspisivala "javne pozive".

Tim potezom gradonačelnik je preko Turističkog vijeća dobilo apsolutnu moć u odlučivanju, i pravo je mjesto gdje se može potražiti dio odgovora na pitanje "di su pare od turizma koji je narastao za 300 posto", koje često posljednjih tjedana zna ponoviti novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

No vratimo se budžetu "Dana Dioklecijana", u kojem je najveći dio "kolača" pripao tvrtkama s ograničenom odgovornošću Tonćija Šundova, ukupno 146 tisuća kuna. Po informacijama koje smo dobili iz TZ-a, njegovu "Euro gastro festivalu" isplaćena je 81 tisuća kuna za organizaciju večere za uzvanike i one odjevene u toge održanu u Podrumima, te osmišljavanje modne revije na Peristilu završnog dana manifestacije, a dodatnih 65 tisuća kuna "Televiziji pet" isplaćeno je za poslove iz sfere marketinga i odnosa s javnošću.

Tko ga štiti u Banovini? Kontroverzni splitski poduzetnik sebi 'iznajmio' gradski prostor i u njemu uredio hostel! 'Neće meni gradonačelnik govoriti što ću raditi...'

- Za večeru u Dioklecijanovim podrumima bili smo zaduženi i mi, od antičke hrane do replike originalnog posuđa, uz to naši konji i kočija su prošli preko Rive i Marmontove ulice – kazao nam je pak Boris Grubišić Čabo, predsjednik sportske udruge "Gaz" iz Trilja, kojoj je isplaćeno 35 tisuća kuna, a koji po vlastitu priznanju pristaju na toliki posao za tako malen iznos jer "krpaju kraj s krajem".

U stavci produkcija tvrtki "Evento perfetto" isplaćena je 31 tisuća kuna, zaštitarske usluge plaćene su "General securityu" 20 tisuća, tvrtkama "Euro contego" 10 tisuća, DES-u za toge i plakate, te R.S.T.-u za rasvjetu po 8 tisuća, a "Idealnom izboru" 7500 kuna. Muzeju grada Splita isplaćeno je 20 tisuća kuna za organizaciju kongresa "Oživljena povijest - eksperimentalna arheologija", HNK je naplatio 18 tisuća za svoje rimske pretorijance, koliko su dobile i trbušne plesačice iz udruge "Natya", a Robert Kurbaša ulogu cara Dioklecijana cijeni 12 600 kuna. Između 4 i 6 tisuća kuna za svoje nastupe dobili su bend "Sunnysiders", plesni klub "Sedmi vjetar", antička grupa "Korčula", Ana Opačak i DJ Duple, dok su niži iznosi izdvojeni za naknadu ZAMP-u, te usluge fotografa, voditeljice programa i čišćenje Podruma.

 

Naslovnica Split