Dalmacija Split

ŠERIF NA HAJDUKOVOJ LEDINI

Evo kako je vlasnik kafića uz poljudski stadion objasnio zašto se sprda s odlukama grada i vraća nelegalni štekat: Mene su prijavili svim mogućim inspekcijama, a drugi ugostitelji mogu raditi što žele!

ŠERIF NA HAJDUKOVOJ LEDINI

Trakavica oko vanjskog štekata kafića "Oće li kiša" se, čini se, nastavlja do daljnjega. Naime, nedugo nakon njegova uklanjanja u utorak, u jutarnjim satima, zbog širenja izvan predviđenih granica, nove su stolice i stolovi osvanuli na istom mjestu.

Redari su potom opet izišli na teren kako bi utvrdili stanje i pokrenuli ponovni postupak za uklanjanje štekata, što nam je potvrđeno iz Banovine, pa se očekuje njihova nova skorašnja akcija, posebno zato što su nam već prije kazali kako će i dalje nadzirati taj kafić jer nema sklopljen ugovor s Gradom Splitom još od 2015. godine.

Također su nam otkrili da će jednako budno motriti i na betonski dio, ali i onaj zemljani koji je pod koncesijom "Hajduka", jer je ipak u gradskom vlasništvu. Novi vlasnik Miroslav Tomić službeno je to popularno poljudsko okupljalište preuzeo krajem srpnja, no kazao nam je kako je u tom poslu već dvije godine.Iz Grada su povrdili kako on kao novi vlasnik nema dugovanja prema njima, pa su predložili da se retroaktivno potpišu ugovori za te dvije godine koje je tvrtka "Belak" d.o.o. koristila, no uvjet za sklapanje ugovora za tekuću godinu je plaćanje zakupnine za to razdoblje. Obratio nam se kako bi iznio svoju strane priče. Tvrdi da su sve obveze podmirene, da sve želi "legalizirati" i da kao direktor tvrtke prihvaća sva dugovanja prije nego je preuzeo tvrtku, no traži da mu se iz Grada jasno kaže na što se odnose.

– Ugovor s Gradom je trebao biti potpisan 2016. godine. U zalog sam dao stan od 23 kvadrata u Vukovarskoj ulici kao ponudu za prijašnji dug. Uzeli su bjanko zadužnicu, ali iz nekih razloga se to nije dogodilo. Tek su mi u utorak ponudili ugovor za 2015. i 2016., ali ga nitko još nije potpisao. To vam znači da ću potpisati ugovor za te dvije godine, a sutra mi može doći komunalni redar i napisati kaznu jer ga nemam za tekuću godinu. Ne znam zašto mi ga ne daju. Od Grada očekujem da napokon riješimo probleme. Ako sam se proširio, ja ću to sve plaćati, ali želim da mi se kaže plaćam li lokal ili javnu gradsku površinu, jer mi oni ne iznajmljuju poslovni prostor. Postoje odobrenja koja su godinama davali tvrtki, nikad nisu ovo radili dok se ja nisam pojavio prije dvije godine – kazao nam je Tomić pokazujući papire koje je dobio u Banovini kada je tražio da se usporede njihove financije i njegovo knjigovodstvo, s uplatama Gradu od prvog dana 2016. godine do danas, u iznosu od oko 73 tisuće kuna, za korištenje javne gradske površine i naplaćene kazne.– Taj cijeli njihov koncept mi nije jasan. Daju ti ugovor na godinu dana, pa tebi 31. prosinca istekne ugovor i onda bi trebao maknuti kućicu i odnijeti je u svoj vrt. Pa je vratiti kad se oni u treći ili četvrti mjesec sjete dati odobrenje za tu godinu, a inače si u prekršaju – dalje nam je navodio Tomić, nezadovoljan i zašto su mu maknuli otvoreni dio štekata, koji po starom ugovoru iznosi 20 kvadrata, a uz to po starom ugovoru ima jedan kiosk od 12 metara četvornih te zatvoreni štekat površine 33,63 kvadrata.

– Grad me prijavio svim inspekcijama koje postoje otkad sam postao vlasnik i nitko nije ništa pronašao, jedino gradski komunalni redari. Nisu makli 15 stolova, nego njih šest. Štekat se nije trebao micati jer je sve unutar gabarita. Voljan sam i plaćati dio sa šankom, što nisam dosad. Prošle su godine na Pjaci to davali svima pa ne shvaćam zašto ne mogu dobiti dozvolu da ga stavim kada igra "Hajduk" – ustvrdio je novi vlasnik nekadašnjeg "Muflona", kao i da mu je rečeno kako mora platiti 1500 kuna mandatne kazne pa će se pregovori dalje nastaviti. Upravo to je naveo kao razlog što je ponovno postavio štekat, te je spomenuo da odgovornima za cijelu situaciju smatra prijašnju gradsku vlast.


Ministarstvu graditeljstva se ne žuri: Inspekcija od 2009. vodi postupak

Građevinskoj inspekciji, točnije samom Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, poslali smo upit o rješenju za rušenje dijela tog kafića koje je navodno doneseno 2010. godine, ali i o drugim prijavama o kojima se priča u kuloarima. Dobili smo šturi odgovor u kojem stoji kako inspekcija na toj lokaciji vodi postupak od 2009. godine i da je u tijeku utvrđivanje novih okolnosti.

Sam vlasnik Miroslav Tomić nam je kazao kako ga je Grad prijavio zbog svih zasebnih "dijelova" objekta, zbog čega ovoga tjedna ima dogovoren sastanak na građevinskoj inspekciji.


Hajdukova ledina

Tomić je odgovorio i na navode koji stižu iz "Hajduka" da se proširio na njihovo zemljište, izvodio druge građevinske radove i postavio štekat, što su jasno utvrdili prigodom geodetskih izmjera. Također su nam priložili i njihov dopis Tomiću da u roku 24 sata ukloni betonske elemente i nasuto žalo, što on nije učinio. Tvrdi da je riječ o "kockicama" za koje kaže da služe kao staza.

– Dvije godine tu livadu nitko ne održava osim mene, pokosio sam je već deset puta od ceste do stadiona jer su je svi napustili. Bio sam u "Hajduku" i pitao sam mogu li tu staviti stolice i projektor kad su utakmice, i kazano mi je da to nije njihova livada. U Gradu su me uputili na "Parkove i nasade" koji su mi rekli da to nije njihova dužnost. Tu se istovaruje smeće iz autobusa, bilo je miševa koji su mi ulazili u lokal, pasji izmet. Trebali bi mi dali priznanje što to održavam, zašto nisu o tome brinuli dosad – kazao je Tomić, te najavio kako će i dalje tu stavljati stolove i kositi travu. Iznio je i svoje mišljenje o navodima kako u "Hajduku" imaju problema sa sponzorima jer on konkurentske proizvode prodaje na njihovu zemljištu, i to bez naknade klubu, što je teško objasniti sponzorima, posebno kada je riječ o gostovanjima i većim utakmicama.

– Imam ugovor s dvije hrvatske pivovare. Nekada je jedna njih bila sponzor kluba, više to nije jer su potpisali s drugima, ali ja ne želim zeznuti tvrtke s kojima dobro surađujemo nekoliko godina – zaključio je vlasnik kafića.

 

Naslovnica Split