Dalmacija Split

sve po zakonu

Institucije uz pomoć trika tipičnog za Hrvatsku omogućile da mali Cesare ostane u Splitu: dječak će u Italiju kad napuni 18 - ako to bude želio

sve po zakonu

Tijekom dva mjeseca od pokušaja predaje maloljetnog Cesarea Avenatija (7) ocu Talijanu Alessandru Avenatiju Općinski sud u Splitu nije zakazao novi datum izvršenja.

Prvi put je predaja dječaka pokušana krajem lipnja ove godine, ali je odgođena s formalnim objašnjenjem da nije pozvan sudski prevoditelj za talijanski jezik, dok je stvarni razlog bio okupljanje više tisuća ljudi na prosvjedu na Pujankama, gdje mali Cesare živi s majkom Ninom Kuluz. Da se tada pokušalo s odvođenjem dječaka, najvjerojatnije bi došlo do eskalacije nasilja koja nikome nije bila u interesu.

Sve po zakonu, ali...

Za odluku da se neće izvršiti predaja dječaka znalo se već dan prije među službenim osobama koje su morale provesti i osigurati nepopularnu mjeru ovrhe djeteta. Osim same činjenice da se ovršuje živo biće, dodatni razlog za nevoljkost provođenja pravomoćne odluke jest činjenica da je otac strani državljanin, dok je majka Nina Kuluz, kod koje je dijete, Hrvatica. Kako države inače ne izručuju svoje državljane, isto tako većina njih ne provodi predaju djece roditelju koji je strani državljanin i koji bi ga odveo izvan zemlje.

Naravno, na papiru se na sve načine poštuju sudske odluke i europske konvencije, ali u zbilji je svaki izgovor dobrodošao te se u praksi zadržava postojeće stanje.

Već sada je očito kako će Cesare u konačnici sam odlučiti hoće li i kada otići s ocem, i to nakon što napuni 18 godina. Kada je odveden iz Italije 2012. godine, nije imao taj privilegij da može odlučivati o tome. Imao je tada samo godinu i pol.

U međuvremenu je došao u dob da već ide u hrvatsku osnovnu školu, nakon godina razdvojenosti od oca Talijana i boravka u BiH, te života isključivo s jednim roditeljem. Upravo stoga je kod njega izražen strah od odvajanja od majke, o čemu je govorilo više stručnjaka, ali i osjećaj da mu nedostaje figura oca u životu. Kako majka nije spremna otići u Italiju s njim kako bi prebrodio strah od odvajanja i lakše prošao prilagodbu, situacija je trenutno jasna. Cesare će ostati s majkom u Hrvatskoj, gdje će ona na sudu odgovarati za međunarodnu otmicu.

Budući da je majka optužena za otmicu svojeg djeteta, počiniteljice u tim slučajevima se oslobodi ili se, ako ih se baš mora osuditi kao u slučajevima kad je dijete odvedeno izvan granica Hrvatske, ide na blagu sankciju, nikada na zatvor.

Ni vidio ga nije. A dijelio ih je zid...

Talijan Alessandro Avenati, unatoč pravomoćnoj sudskoj odluci da se njegov sin mora vratiti u Italiju, gdje je rođen i odakle je nezakonito odveden, neće ga uspjeti odvesti natrag.

Bez obzira na činjenicu da oba roditelja prema odluci talijanskog suda imaju zajedničko skrbništvo, taj model u praksi nije prošao jer majka nije željela ostati u Italiji. Kako će i hoće li Cesare viđati oca dok je u Hrvatskoj, tek će vrijeme pokazati, jer krajem lipnja, kada je otac došao u Split kako bi Cesarea odveo u Italiju, nije uopće uspio ni vidjeti sina. Do zgrade na Pujankama doveden je pod jakom policijskom pratnjom, ali nisu se usudili približiti ga zgradi u kojoj mu je bilo dijete.

Predaja djeteta, koja se u zakonu podvodi pod ovrhu kao i u slučajevima blokiranja računa i uzimanja nekretnina, izrazito je nepopularna već po svojem nazivu.

Međutim, i ovrhe obiteljskih kuća su jako nepopularne u javnosti i bude sućut s ljudima koje se izvodi iz svojeg doma. Bez obzira na sve emocije, stav Ustavnog suda u tim je slučajevima jasan, a može se iščitati iz njihove odluke kad je odbijena ustavna tužba obitelji Cvjetković koja je trebala biti deložirana iz svojeg doma.

U odluci Ustavnog suda stoji:

"U demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava ne mora se biti zadovoljan odlukom suda. Ona ne mora biti dočekana s odobravanjem, pa ni onda kad tu odluku potvrdi odnosno donese, u povodu sredstava pravne zaštite, najviša sudska instancija nadležna za konkretan slučaj... Međutim, neslaganje s odlukom suda ne oslobađa stranke da je poštuju i da pristanu na njezino izvršenje.

Neslaganje s takvom odlukom ne oslobađa ni one koji javno podupiru pojedince pogođene njome, a ni komentatore same odluke koji se s njom ne slažu, od obveze da je poštuju i da ne ometaju njezino izvršenje. Svi koji potiču neizvršenje sudskih odluka, ili s njima u vezi potiču otpor, svoje ponašanje zasnivaju na neprihvatljivoj i pogubnoj premisi da se sudski pravorijeci moraju poštovati samo ako se s njima mi osobno slažemo.

Svatko tko danas druge ohrabruje na neizvršenje sudskih odluka zbog toga što ih on sam ne odobrava ili ih oni sami ne odobravaju neće moći sutra objasniti zašto bi drugi morali poštovati sudske odluke s kojima se ti drugi ne slažu. To isto vrijedi i kad je riječ o propisima. Takvo je stanje uvod u bezakonje."

Samo jedan papir više

Nakon takve odluke Ustavnog suda obitelj Cvjetković je dobrovoljno napustila svoj dom i najavila kako će potražiti pravdu na Europskom sudu za ljudska prava.

Ustavni sud već je odbio tužbu Nine Kuluz, koja je tražila da se ne provede predaja dječaka.

Sigurno će nakon neuspjelog odvođenja Cesarea u Italiju ustavnu tužbu podnijeti i njegov otac, jer tek nakon toga može ići na Europski sud. Ako mu Ustavni sud da za pravo, imat će jedan dokument više s kojim neće biti ništa bliže životu sa sinom.

Naslovnica Split