StoryEditorOCM
Dalmacijakotar podijeljen

Na Visokoj krenula gradnja garaže, stanari prosvjedovali: 'Ovo će nam uništiti kvalitetu života, a vrijednost nekretnina će pasti!'

23. kolovoza 2017. - 16:09

Pred garažama u Vrazovoj ulici na Visokoj, prilikom službenog otvaranja radova na dovršetku tog objekta, u srijedu nije manjkalo povišenih tonova.

Stanari okolnih zgrada podijelili su se u dvije skupine – jedni, naime, podržavaju konačni dovršetak projekta, dok drugi negoduju zbog njegove izmjene kojom je parkiralište na jednom dijelu naraslo na tri etaže koje, kako tvrde, nižim katovima umanjuju kvalitetu života i vrijednost nekretnine. Vikali su svi uglas, da se nije moglo "razmrsiti" što tko govori. Onda je ipak jedan glas prevladao.

- Ode su bili štakori, blato, bilo je katastrofa! Da su četnici ode bili, davno bi bilo napravljeno. Mi možemo pozdravit ovaj današnji dan, što će doći do ovih radova. Ode su obitelji poginulih, to treba respektirat i cijenit. Ako se bune da ova zgrada zbog garaže neće imat pogled, pitajte ove doli stanare u kućama u što oni gledaju? O čemu mi pričamo? Znači, tribalo bi svaku drugu zgradu srušit da bi neko imali pogled. Ode se ne radi o pogledu, ovo je grad - Ivan Lela, 80-postotni hrvatski ratni vojni invalid.

- Većina nema pravo ugroziti jedan manji dio ljudi koji ovdje žive i koji će naglo izgubiti na kvaliteti života, čija će vrijednost nekretnine pasti. Stanari Vrazove 12 i 14 nisu protiv gradnje garaže, nego protiv ovakvog projekta. Mi smo za prvi projekt prema kojem je predviđeno 226 mjesta, a ne 313 kao u ovom, gdje nisu bila dva kata po čitavoj dužini parkirališta, gdje nije bio pokriven prvi kat zgrade - kazuje nam Ante Bajić, jedan od stanara Vrazove 14.

- Što će Vama ugroziti kvalitetu života, to što nećete vidjeti nekoga tamo u drugoj zgradi? Pričate gluposti! Zar vam neće porasti cijena nekretnine kada budete imali parkirno misto? - pokušali su s protuargumentima zagovornici izgradnje novog objekta.



Pitamo stanare koji negoduju je li sada kasno tražiti izmjenu projekta s obzirom na to da prosvjeduju na dan otvaranja radova.

- O početku radova smo obaviješteni tek prije osam dana. Gradski kotar je tu obavijest dobio u četvrti mjesec, a mi 15. kolovoza. Dozvola za gradnju je izdana prije godinu i tri mjeseca, ali mi nismo bili obaviješteni o tome - kazuje nam Ante Bajić, jedan od stanara Vrazove 14.

Ivan Bikić, predsjednik Gradskog kotara Visoka navodi kako su svi mogli vidjeti da je došlo do promjene projekta, te se čudi da su se baš sada, pred realizacijom ovog kapitalnog projekta, pojavili prosvjednici.

- Uvijek ima onih koji se slažu i onih koji se ne slažu. Sve je bilo objavljeno na stranicama Grada Splita, svi su to mogli vidjeti. Ova konstrukcija stoji nezavršena već 30 godina, još iz doba socijalizma. U međuvremenu su se promijenili zakoni, planovi, znači što smo mi tu, tko smo mi? Hoćemo boljitak, a sad smo protiv toga. Ne znam što reći na ovo sve, ja ljude mogu razumjeti da prosvjeduju, možda će netko dobiti s garažnim mjestom skuplju nekretninu, a netko će možda izgubiti, tako je to - veli kotarski čelnik Visoke.

Sve gotovo do Božića

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela istaknuo je prilikom otvaranja radova kako je ovo početak nastojanja nove gradske uprave da se omogući što veći broj parkirnih mjesta širom grada. 

- Ovaj je projekt u najvećoj mjeri pripremila prošla gradska uprava, koji ćemo nastojati realizirati u roku od četiri mjeseca, dakle ovaj građevinski dio će biti gotov do Božića ove godine, a nakon toga bi uslijedilo opremanje još nekih mjesec dana, kada bi garaža bila spremna za upotrebu - kazao je Vela i dodao kako se priprema realizacija preko 500 parkirnih mjesta, dok je za sljedeću godinu u pripremi njih još 20 projekata pomoću kojih bi se realiziralo njih barem još 1000 i više.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:34