Dalmacija Split

PUKAO MU FILM

Evo zašto se branitelj s PTSP-om pokušao spaliti usred Splita: 'Nije riješio svoj status, a da ga smirim rekao sam mu da polije i mene pa da zajedno izgorimo!'

PUKAO MU FILM

Prava drama odvijala se u Splitu jučer ujutro, od 9.15 do 10.15, ispred i u zgradi Ureda državne uprave na početku Vukovarske ulice. Hrvatski branitelj, 20-postotni invalid Domovinskog rata i čovjek koji boluje od PTSP-a, star 52 godine, polio se s 20-ak litara benzina i zaprijetio kako će se zbog svoga neriješenog statusa, odnosno neriješenog stambenog pitanja, zapaliti.

Da je riječ o vrlo ozbiljnoj stvari, djelatnici Ureda državne uprave su uvidjeli kada se nesretni čovjek polio benzinom i izvadio upaljač s kojim se htio zapaliti. Benzin je zamirisao ispred zgrade Ureda državne uprave, i to je bio signal za uzbunu.
Na svu sreću, nakon pregovora koje su s 52-godišnjakom vodili Veljan Radojković i Igor Rogić, djelatnici Ureda državne uprave, sve se primirilo, čovjek je uveden u prostorije Ureda državne uprave, gdje su ga pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Zastrašujuća namjera

Nakon kratkog razgovora s njime, koji su, nakon okončanja krizne situacije, obavili medicinari Hitne pomoći i policijski službenici koji su došli na mjesto događaja, 52-godišnjak je odveden na razgovor u policiju.

Drama je počela kada se čovjek korpulentnije građe, koji je bio odjeven u kratke hlače i prsluk, polio kanistrom benzina, i to ispod jednog od prozora na travnatoj površini ispred zgrade Ureda državne uprave.– Jedna od djelatnica Ureda koja je sjedila u toj prostoriji osjetila je miris benzina, pogledala kroz prozor i kada je vidjela čovjeka zalivenoga gorivom kako prijeti da će se zapaliti, izletjela je iz sobe i pozvala pomoć. Odmah smo kolega Igor i ja izletjeli vani kako bismo razgovarali s čovjekom i nastojali ga odgovoriti od njegove strašne namjere. To je bio jedini način budući da on nije dao ni policiji, ni vatrogascima, ni djelatnicima Hitne pomoći da mu priđu. Govorio je kako će se zapaliti i nije nam ništa drugo preostalo nego da ga pokušamo odgovoriti od te njegove namjere – kazao nam je Veljan Radojković.

Veljan Radojković, koji uskoro odlazi u mirovinu, nije ni slutio kako će malo prije odlaska morati pregovarati s nekim tko sebi želi nauditi, i to još na ovakav strašan način.

– Svašta smo mi u Uredu državne uprave viđali, ali na ovakvo što još nismo naišli. Čovjeka koji je sebi htio nauditi mi u Uredu poznajemo dugo godina, on dolazi niz godina kod nas kako bi riješio svoj status. Nikada nije odavao da bi sebi mogao nauditi. Spletom nesretnih i nespretnih životnih okolnosti, on svoj status još nije riješio, a bio je i u fazi rastave, što je dodatno otežavalo rješavanje njegovih problema – kazuje nam Igor Rogić, koji je i sam radio na slučaju 52-godišnjaka.

Dvojica hrabrih i prisebnih ljudi stala su uz 52-godišnjaka i razgovarali s njime. Sa sobom su ponijeli i aparat za gašenje požara, kako bi u slučaju potrebe mogli pravovaljano reagirati i spasiti čovjeku život.

– Govorio je kako on nema nikoga i kako će se zapaliti jer nikoga nije briga za njega. Mi smo mu rekli kako je nas briga i da ne čini ništa čime bi mogao sebi nauditi. U jednom sam mu trenutku rekao da polije i mene benzinom pa da ćemo zajedno izgorjeti i on i ja i da će mene imati na duši. Šta drugo reći čovjeku u takvom stanju?! Na kraju smo ga pozvali da uđe u zgradu i rekli smo mu da ćemo mu pokušati pomoći koliko god to budemo mogli – govori nam Radojković, koji je nakon okončanja drame morao otići kući kako bi sa sebe skinuo odjeću polivenu benzinom i preobukao novu.

Opomena svima

Nakon nekog vremena branitelj je popustio i s dvojicom "pregovarača" ušao u zgradu, gdje je sjeo na drvenu klupu i popio kavu s Rogićem, koji je razgovara s njime, a sve u želji da ga primiri, odnosno da mu ukaže na nepotrebnost njegove nakane. U međuvremenu su u zgradu ušli djelatnici Hitne pomoći, koji su 52-godišnjaku u jednoj obližnjoj prostoriji pružili pomoć. Kako neslužbeno doznajemo, dali su mu sredstvo za umirenje. Nakon što se u zgradi zadržao oko pola sata, otpraćen je u policijsku postaju bez pružanja ikakvog otpora.

Prizemlje Ureda državne uprave zaudaralo je po benzinu, a miris se širio i ispred zgrade, gdje su odmah čim je 52-godišnjak otpraćen u zgradu, zalili vodom područje na kojemu se on polio benzinom. Ispred zgrade je s rotirajućim svjetlima bilo pripravno vozilo Hitne pomoći, koje je u slučaju samospaljivanja bilo spremno odmah pohitati prema bolnici. No, na svu sreću, za tim nije bilo potrebe.Jučerašnji događaj, koji je dobro uzdrmao splitsku svakodnevicu, prošao je bez posljedica, ali je svakako opomena svima da ovakvih slučajeva zasigurno još ima i da mnoge "tempirane bombe", prevarene i nezadovoljne svojim životom, šetaju gradom Splitom, ali i Hrvatskom, te je samo pitanje vremena kada će se nešto slično ponoviti.

A dvojici zaposlenika Ureda državne uprave koji su svoj život riskirali kako bi čovjeka odgovorili od njegova nauma, svaka čast. Jer nije bilo lako stati uz osobu kojoj je "pukao film" i riskirati svoj život kako bi spasili tuđi.

 

Naslovnica Split