Dalmacija Split

Produkt domaće pameti

Poznate 'face' na otvorenju luksuznog zdanja: pogledajte hotel Cornaro, namjenjen onima koji žele skupo platiti noćenje s pogledom na Split

Produkt domaće pameti
Svečanom otvorenju odazvali su se i brojni političari, iz grada i županije, kao i gradonačelnički kandidati, no Andro Krstulović Opara, jedan od govornika, bio je u funkciji izaslanika premijera Andreja Plenkovića

- Tko nije imao priliku uživati u ovom pogledu, ne zna koliko je lijep grad pod Marjanom - oduševljeni su bili gosti večerašnjeg svečanog otvarenja hotela Cornaro u Ulici kralja Tomislava, u samom srcu Splita.

Novouređeni dio hotela, doduše, goste prima već mjesecima, no tek od četvrtka navečer proradio je punim kapacitetom, a to uključuje 147 luksuznih soba i apartmana, terasu od 300 kvadrata s koje se vide gotovo sve splitske znamenitosti, wellness, kongresnu dvoranu...

Samo otvaranje bio je događaj koji će se dugo pamtiti- nepretenciozan, no itekako svečan i što je najvažnije - splitski duh, što se na sličnim događajima uglavnom zanemari ili nevješto izvede, bio je zaista u prvom planu. Onako kako Split 21. stoljeća to zaslužuje.

Družilo se uz Tijardovićeve skladbe u interpretaciji vrhunskih pjevača, a i delicije su bile na nivou. Uživalo se u Cornarovom specijalitetu, izuzetnim okusima rimske kuhinje Dioklecijanovoga stola gdje su gosti mogli birati između punjenih jaja s maslinama i paštetom, rimskih burgera s pinjolima i lovorom, Dioklecijanovog odojka s aromatičnim biljem, polpeta od dagnji u umaku od grožđica....

- Živimo u čudnim vremenima, kada kroz jednu noć izniknu velika zdanja... Moja obitelj tvrtku je osnovala prije 18 godina. Znali smo nešto o ekonomiji, nešto o informatici, a kada smo krenuli imali smo tri zaposlena. S vremenom, došli smo na 200. Postali smo najbolji u studiranju uz ekran, surađujemo s Harvardom, ali i ostalim velikim sveučilišta. U Splitu ima puno pametnih ljudi, ipak treba ih netko usmjeriti. U međuvremenu, izgradili smo 120 stanova, 200 parkirnih mjesta, i onda smo krenuli u hotelski biznis, prvo u bivšem studentskom centru, a onda i ovdje, u bivšoj glavnoj pošti. Imali smo jako dobru suradnju s konzervatorima, a hotel izvrsno radi. Iako još mladi u ovome poslu, lani smo bili šesti hotel u Hrvatskoj, a prvi u Splitu - kazao je Antun Radović, vlasnik Cornara, u javnosti poznat kao proizvođač vrhunskog pelješkog vina koje se služilo i na sinoćnjem otvorenju, i vlasnik tvrtke Manas.

- Ovdje su se poznati Splićani rodili, ovdje ste dolazili u poštu, a sada vas pozivamo da dođete na kavu, proslavite s nama vjenčanje, rođendane.. - pozvao je Radović.

- Doprinijet ćemo razvoju destinacije, Split i Dalmacija zastupljeni su doslovno u svakom kutku hotela. Puno se trudimo oko gostiju, a dokaz da su naš trud i kvaliteta prepoznati, jest činjenica da su nam se gosti počeli vraćati - zadovoljna je bila i Ivana Klarić, direktorica hotela.

Cornaro je službeno kategoriziran s četiri zvjezdice, premda je mogao nositi i petu, no odlučeno je da se bolji efekt postiže nuđenjem vrhunske usluge iznad očekivanja.

Otvoren je tijekom cijele godine, kažu, s vrlo dobrom popunjenošću, i to isključivo individualnim gostima, mahom onima koji traže smještaj u strogom centru grada i voljni su dobro platiti noćenje.

Kada se uzme u obzir da samo 15 posto smještaja u Hrvatskoj čini hotelski smještaj, jasno je da prostora za napredak ima, a to su prepoznali i Alijana Vukšić i Joško Stella, u ime gradske, odnosno županijske turističke zajednice.

Svečanom otvorenju odazvali su se i brojni političari, iz grada i županije, kao i gradonačelnički kandidati, no Andro Krstulović Opara, jedan od govornika, bio je u funkciji izaslanika premijera Andreja Plenkovića.

- Hotel Cornaro nije velika stvar samo za Split već i za Hrvatsku. Ovako se stvari razvijaju, ovo je produkt domaće pameti, upornosti, truda i državne imovine, izvrstan primjer kako se državni interes spaja s lokalnim i privatnim. Gradu je baš ovo trebalo, Split može biti i jest, cjelogodišnja destinacija - kazao je Krstulović Opara.

Naslovnica Split