Dalmacija Split

Duplo Krešilo

Neka vam priča Splićanke bude upozorenje: 'Vožnja od Lokava do Mertojaka koštala me 40 kuna!'

Duplo Krešilo

Iako u Uberu uvijek naglašavaju kako su cijenom povoljniji od postojećih auto-taksi prijevoznika, u nekim slučajevima ta se tvrdnja i nije pokazala istinitom.

O tome svjedoči slučaj naše sugrađanke (podaci poznati redakciji), koja je uslugu najma vozila s vozačem od Stepinčeve do Trondheimske ulice, točnije do Doma zdravlja na Mertojaku platila čak 40,27 kuna!

- Taj put kada sam koristila Uberove usluge padala je jaka kiša, a ja sam morala hitno do Doma zdravlja. Naručila sam vožnju preko aplikacije i, čim sam unijela odredište, vidjela sam napomenu kako je "cijena povećana zbog povećane potražnje, što iznosi povećanje od uobičajene cijene od 2,3 puta. Kako sam žurila, nisam išla za tim, misleći kako će cijena usluge biti neznatno povećana, s obzirom na to da se Uberom često vozim, njihove usluge koristila sam bar 15-ak puta i do sada je iznos koji bih na kraju platila uvijek bio prihvatljiv - kuna gore - dolje od izračunate cijene. No, kada mi je vozač na kraju vožnje rekao da moram platiti 40,27 kuna, nisam mogla vjerovati, bila sam van sebe! Tim više što bi uobičajena cijena za tu relaciju iznosila tek 17,51 kunu. Bilo bi mi jeftinije da sam uzela taksi - priča nam naša ogorčena sugrađanka, koju je ova situacija toliko iznervirala da se kući vratila "Prometovim" autobusom, kojim se, kako kaže, već godinama nije vozila.

Prema iskustvima naših sugrađana koji se koriste ovom aplikacijom za prijevoz, ista situacija da se cijena poveća zbog povećanje potražnje često se događa vikendima u sitnim noćnim satima, kada se mladi vraćaju kući nakon noćnog izlaska.

Matija Mesić, glasnogovornik Ubera, pojašnjava kako dinamičko određivanje cijena potiče vozače da odlaze u četvrti s najvećom potražnjom, te tako putnicima pružaju uslugu vožnje u tek nekoliko minuta.

- Ljudi vole mogućnost brzog i pouzdanog dogovaranja vožnje jednostavnim dodirom zaslona telefona – bez obzira na to gdje se nalazili u gradu. Dinamičko određivanje cijena obično je aktivno u vrijeme neuobičajeno velike potražnje, kao što je, primjerice, Stara godina. Putnike se uvijek obavještava o multiplieru (“množitelju”) cijene vožnje putem notifikacija prije negoli rezerviraju vožnju, a može ih se zamoliti i da ga unaprijed potvrde. Također, korisnici mogu odabrati opciju prema kojoj ih se obavještava o kraju naglog porasta cijena - navodi Mesić.

Kliknite na 'pomoć'

Mesić još ističe kako Uber svake godine prije blagdana korisnike educira o dinamičkom određivanju cijena te ih potiče na planiranje alternativnih mogućnosti.

- Spomenuta korisnica može se i treba javiti našoj korisničkoj podršci putem aplikacije pod opcijom "pomoć", gdje će joj se putem aplikacije ponovo izračunati naknada za vožnju, te ako postoji bilo kakvo odstupanje, bit će joj vraćena sredstva - pojašnjava.

Naslovnica Split