Dalmacija Split

osuđen 34-godišnjak

Unuk iz pakla: Splićanin maltretirao 87-godišnju baku od koje je žicao novac, podivljao kada nije prodala stan pa joj slomio rebra

osuđen 34-godišnjak

Zbog nasilja nad svojom bakom koju je teško ozlijedio, 34-godišnji Toni V. iz Splita nepravomoćno je na splitskom Općinskom sudu osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Osuđen je jer je od 30. svibnja 2015. do 3. svibnja 2016. godine u alkoholiziranom stanju prijetio i vrijeđao svoju 87-godišnju baku, čime ju je ponizio i kod nje izazvao strah. Govorio joj je da je lažljivica, škrtica i prevarantica koja radi protiv njega te je tražio da mu da novac, a u svibnju prošle godine šakom ju je udario u rebra. Od udarca su nesretnoj starici dva rebra pukla.

Osim zatvorske kazne dobio je i sigurnosnu mjeru dvogodišnjeg obveznog psihosocijalnog tretmana. Toni je na suđenju kazao da je istina da je od srpnja 2013. do 3. svibnja 2016. godine pijan u više navrata svoju baku vrijeđao i nazivao pogrdnim nazivima govoreći joj da je „lažljivica, škrtica i prevarantica“ te tražio od nje novac.

Negirao je da joj je ikada rekao da je kurva ili da joj je ikad prijetio da će je ubiti. Nije je htio zastrašiti i poniziti, nego je, kazao je u obrani, bio revoltiran zbog toga što mu je baka obećala da će prodati stan i dala mu je punomoć da on to napravi u njezino ime, a da će mu ona dati pola novca da se može situirati.

No, prodaja se iskomplicirala, što ga je razbjesnilo. Što se tiče udaranja, rekao je da se toga dana derao na nju i vrijeđao je, no da je nije udario, negu se zaletio prema njoj i dotaknuo je rukom u trbuh, a da je ona pala, odnosno da se poskliznula i pri tome glavom udarila u krevet.

'Laže i mulja'

Baka je, pak, na sudu kazala kako joj je suprug preminuo 2011. godine, a godinu dana prije s njom je počeo živjeti unuk Toni. Rekla je kako on često zna, ako ga bilo tko naljuti, iskazivati bijes prema njoj i to tako da joj govori da je lažljivica, prevarantica i škrtica i da se dere na nju.

Posvjedočila je da se ne sjeća da joj je ikada prijetio da će je ubiti, a da mu je davala novac često, i to dobrovoljno, jer mu je htjela pomoći. Sama je, veli, odredila da će stan nakon suprugove smrti prodati i da će pola novca dati unuku da može sebi kupiti manji stan.

No, iako su imali dva kupca, stan zbog nekih parnica nisu mogli prodati, a njezin je unuk to znao, no govorio joj je da laže i da mu "mulja". Što se tiče načina na koji je ozlijeđena, rekla je na sudu da se ne sjeća je li se poskliznula pa udarila negdje glavom i rebrima ili ju je Toni udario.

Naslovnica Split