Dalmacija Split

reću ti se...

Splitski regionalni ured pravobraniteljice za djecu zatrpan je pritužbama zbog povreda prava najmlađih: tlače ih i vršnjaci i odrasli

reću ti se...

Nema dana kada u regionalnom uredu pravobraniteljice za djecu u Splitu, na adresi Braće Kaliterna 10, ne zazvoni telefon ili ne stigne pismena (kuvertirana ili elektronička) pritužba zbog povrede prava najmlađih, bilo od njih samih ili pak od roditelja, skrbnika ili treće osobe.

– Vršnjačko nasilje, zdravstvena prava, povreda osobnih prava, siromaštvo, djeca roditelja u postupku razvoda... Zapravo, nema područja života u kojima se ne krše prava djece i koja nam se ne prijavljuju. Važnost regionalnog ureda je silna jer ga čini dostupnijim djeci, roditeljima, skrbnicima u dalmatinskoj regiji, odnosno svima na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije – govori nam Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu koja je u Split stigla u povodu 10. obljetnice rada svoga regionalnog ureda.

U povodu toga, ovog utorka u prostoru županijskog Odvjetničkog zbora održana je tribina na kojoj se govorilo o suradnji s lokalnim i regionalnim tijelima, organizacijama i stručnjacima, te je istaknuta potreba za nastavkom daljnje suradnje i umrežavanja svih relevantnih sudionika.

U splitskom uredu rade dvije savjetnice, pedagoginja Ana Babić i diplomirana pravnicaBranka Reić Kukoč, koje obavljaju poslove vezane uz regiju, intenzivno surađuju s institucijama na lokalnoj razini i organizacijama civilnog društva, posjećuju ustanove u kojima borave djeca i aktivno su uključene u brojne aktivnosti promocije prava djece.

– Tijekom godine nam se osobno i telefonski u prosjeku obrati oko 500 stranaka. U ovih deset godina odradili smo oko 3300 pojedinačnih predmeta, no moram naglasiti da mi nismo tijelo izvršne vlasti, već zaprimamo primjedbe, upite, prijedloge i pritužbe na temelju kojim upozoravamo, predlažemo i dajemo preporuke koje se odnose na prava i zaštitu djece. Iz našeg iskustva, možemo reći da se ta prava krše svakodnevno – rekla nam je Reić Kukoč, koja u uredu prati obiteljsko-pravnu zaštitu i socijalnu skrb.

Bliski suradnici splitskom uredu pravobraniteljice su volonteri Mreže mladih savjetnika (MMS-a) koju čini 20-ero djece u dobi od 12 do 18 godina iz cijele Hrvatske, a u njoj su proteklih godina bila aktivna djeca iz Splita, Šibenika, Makarske, Grohota na Šolti i Dubrovnika.

– Uloga MMS-a vrlo je važna jer je nama često lakše uvidjeti probleme među svojim vršnjacima nego odraslima, posebice kada je riječ o vršnjačkom nasilju, s kojim se često susrećemo te provodimo strategiju protiv takve vrste ponašanja kroz razgovore i prezentacije vršnjacima – kazala je Julija Mihovilović iz MMS-a.

Naslovnica Split