Dalmacija Split

POKLADNI UTORAK

Zafeštali i Splićani: na kraju spaljen mobitel Johnnyja Pernara

POKLADNI UTORAK

Pokladni utorak i zadnji dan maškara, Splićani su tradicionalno mogli proslaviti na glazbenim i plesnim događanjima na nekoliko punktova u srcu grada.

Program ovogodišnjih maškara u organizaciji Centra plesa i Split Event-a d.o.o., koje su trajale proteklih 11 dana dobrim se dijelom odvijao na Pjaci, po uzoru na staru povijest splitskog krnjevala, pa su tamo i večeras na samom početku dodijeljene nagrade za najbolje dječje maske.

Ja sam Minnie Mouse, moja kćer je Kleopatra, sin je vladar mora i sami smo izradili naše kostime. Žao mi je što se više Splićana nije maškaralo, trebalo bi nekako animirati ljude. No, tko to želi, uvijek će naći vremena i načina, a tko neće sve će ga spriječiti u tome - kazala nam je mama Dajana.

Moglo se čuti i podosta prigovora na manji broj posjetitelja u odnosu na prijašnje krnjevale, no ništa nije smetalo Željku i Toniju, dvojici prijatelja koji su bili zadovoljni viđenim kreacijama.

- Mi smo članovi Masterchefa koje su ljutiti natjecatelji skuhali i drže zarobljenima u velikom loncu - objasnio nam je simpatični dvojac što predstavlja njihova ručno rađena maska zbog koje su svi s njima htjeli napraviti selfie, a apsolutno oduševljenje je izazvao bubnjar na pomičnoj platformi.

Sve smo ih zatekli na Pjaci gdje se okupio najveći broj naših maskiranih i nemaskiranih sugrađana svih uzrasta koje je rock, swing i retro glazba držala budnom do izricanja šentence, kada je glavnim krivcem za sve nedaće ovogodišnjeg karnevalskog ljubavnog para - Ivana Pernara, saborskog zastupnika i starlete Ave Karabatić proglašen - mobitel!

- Jeste li vi ikad mogli zamislit da ćete svaki dan cile jedne godine provodit s telefonon u ruci?! Priko telefona da ćete radit, ljubit, sastavljat se, rastavljat se, kupovat, slikavat, poslove vodit? Pita se čovik jesmo li normalni?! - kazao je tužitelj obrazlažući kako ta tehnologija pogubno djeluje na ljubavne odnose, ali zato pomaže političarima i moćnicima da se ne nalaze po mračnim kantunima kao prije.

- Samo se zovu i sve dogovore. A vi stojite doma, nemate pojma da ćete sutra dobit otkaz, da će poskupit plin i struja, da ste zaludu deset godina plaćali sanaciju škovaca. A kako mislite da nas ovi uhljebi zasipaju. Iman jednoga maloga, malo mi je blekast, bija bi taman za Banovinu ili Vodovod, za Županiju ili Promet, daj mi ga turni. Može i ovako: čuješ brate, ja san, gradija bi nešto kućice na Marjanu, može li dozvola? - požalio se tužitelj na stanje u gradu prije izricanja konačne presude Velikog Cukuna, našeg kolege Damira Šarca, uoči spaljivanja krnje na Gatu sv.Nikole.

- Johnny Pernar je kriv što je spriječio deložaciju Baldasara na predaji ključeva grada, a gradonačelniku će biti suđeno u odsutnosti jer se oslobodio iz Stare gradske vijećnice tako što je mobitelom nazvao Čovika za bravu. On u svom mobitelu ima broj od Čovika za sve. Kriv je naravno Čovik, a ne Baldasar - obrazložio je Veliki Cukun na glavnoj pozornici na Rivi, a nije ni poštedio Avu jer je Pernaru dala krivu šifru za Facebook.

Na spaljivanje su tako osuđena oba mobitela karnevalskog para, a potpalio ih je ljubavni dvojac.

- Nisam uopće stalno na mobitelu, iako tako možda izgleda, važan mi je samo zbog maila. Pernar je bio dobar muž i divan prijatelj što mi je važno kada surađujem s nekim da smo na istoj valnoj dužini - osvrnula se Ava Karabatić na svoju ulogu „Avazonke" te je iskoristila priliku promovirati svoju autobiografiju i novu pjesmu, a pao je i duet s Pernarom koji je istaknuo da mu je u našem gradu bilo predivno i da nije mogao zamisliti da će biti tako dobro prihvaćen.

Cijeli tradicionalni događaj spaljivanja krnje okupio je i naše sugrađane koji su večer na Rivi proveli uz ritmove Belfast Fooda te Mjesnog Odbora, dok su zaljubljenici u ples na Voćnom trgu mogli naučiti nove pokrete na Salsa maskenbalu.

Naslovnica Split