Dalmacija Split

stižu novi problemi

Direktor Vodovoda i kanalizacije upozorava Splićane: Nakon leda i nestašice vode prijete nam poplave, štete će biti ogromne!

stižu novi problemi

Iako je hladnoća preko dana malo popustila, tijekom noći i jutra opet svjedočimo temperaturama ispod nule, zbog čega najviše stradavaju vodovodne instalacije koje pucaju, u prvom redu cijevi i vodomjeri.

Međutim, iz "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) upozoravaju sugrađane da će još gori problem nastati u četvrtak (danas) i petak, kad je najavljeno zatopljenje i izlazak iz temperaturnih minusa, jer će se tada i zaleđene instalacije početi otapati pa se može očekivati istjecanje vode u većim količinama.

Naime, kako je poznato da led ima veći volumen od vode, kad se širi, pritišće cijevi, što dovodi do njihova pucanja. Nakon otapanja, na mjestima gdje je cijev pukla počet će istjecati voda i zbog toga je važno obići instalacije i pravodobno zatvoriti ventile.

Božidar Čapalija, direktor Operativnog sektora u ovoj komunalnoj tvrtki, naglašava kako je važno zatvoriti ventile čim se primijeti istjecanje vode, ili zvati djelatnike "Vodovoda" na broj dežurne službe 021 383 816, koji će to učiniti.

– Važno je istaknuti da naši sugrađani nikako ne pokušavaju zatvarati ventile dok su cijevi zaleđene, jer će puknuti. Naglašavam da naši radnici neće na internim instalacijama popravljati kvarove, nego će tamo gdje je potrebno pomoći ljudima samo sa zatvaranjem ventila.

S obzirom na situaciju, već sada je sasvim izvjesno da će u kućanstvima, a posebno u vikendicama, apartmanima, garažama i ostalim prostorima gdje se stalno ne živi, biti ogromne štete. Njezini razmjeri znat će se tek kada se temperature stabiliziraju iznad nule.

Ovo je prava elementarna nepogoda, ne znam što se čeka s njezinim proglašenjem – pita se naš sugovornik i dodaje kako procjenjuje da je dosadašnja šteta na javnoj infrastrukturi oko 100.000 kuna.

Kako znamo, na području Splita najveći je problem s vodoopskrbom na području Kile, zbog nezaštićenih cijevi koje su se smrzle, no Čapalija ističe kako je jučer u tom naselju osposobljena još jedna dodatna cijev kroz koju stalno teče voda blizu tamošnjeg potoka.

Na nekoliko su lokacija montirana točila preko kojih stanovnici mogu napuniti svoje zalihe vode. Radi se o tri lokacije u Ulici sv. Ižidora, dvjema u ulici Kila, te jednoj na Putu točila i jednoj na Putu studenca.

Što se tiče većih intervencija po ostalim područjima u našem gradu, spomenimo kako su djelatnici ViK-a posljednjih dana imali intervencije u nekoliko zgrada na Rivi, u krugu KBC-a Split na Firulama, u bivšoj zgradi "Uzora" na Poljičkoj, u kojoj je u samom objektu pukla cijev, kao i u nekoliko apartmana u Varošu, u Zvonimirovoj, Vukovarskoj ulici...

Ipak, za utjehu Splićanima, puno više problema i poziva ovo komunalno poduzeće ima iz ostalih gradova i općina kojima pruža svoje usluge, poput Solina, Kaštela, Trogira i dijelova Zagore, gdje je do srijede bilo više od 300 intervencija, dok je na području našega grada zabilježeno preko 100 izlazaka na teren, uz još 56 intervencija dežurne službe.
 

Savjeti za potrošače nakon odmrzavanja cijevi:

– Prekontrolirati sve instalacije u prostorima gdje se ne živi stalno, poput vikendica, apartmana, garaža...

– Zatvoriti ventile ili pozvati dežurnu službu ViK-a da to učini na broj 021 383 816.

– Nikako ne zatvarati ventile dok su cijevi zaleđene.

Naslovnica Split