Dalmacija Split

EUROPSKI PROJEKT

Obrtnička škola želi što bolje integrirati djecu s teškoćama u razvoju

EUROPSKI PROJEKT

Kako u škole što bolje integrirati djecu s teškoćama u razvoju glavni je cilj europskog projekta Obrtničke škole u Splitu koji se provodi pod nazivom "Internacionalizacija i modernizacija škole kao preduvjet kvalitete ustanove i njene obrazovne djelatnosti".

- Obrtnička škola u Splitu upravo završava ovaj Erasmus+ KA1 projekt i uspješno je započela Erasmus+KA2 projekt strateškog partnerstva među školama pod nazivom EUse your brain - Challenge your talent for science.

KA1 projekt je bio namijenjen stručnom usavršavanju profesora s ciljem internacionalizacije škole i modernizacije u rukovođenju i organizaciji nastave s posebnim naglaskom na integraciju djece s teškoćama - kaže Miranda Barac, jedna od profesorica iz ove splitske škole i koordinatorica projekta, ističući kako je Obrtnička škola s dosta djece s teškoćama, a nažalost nemaju adekvatne uvjete ni materijalne ni ljudske jer profesori nisu obučeni za rad s djecom s teškoćama, a moraju im znati pomoći.

- U Milanu smo posjetili školu s dugogodišnjim iskustvom na tom polju, od koje možemo dosta naučiti - kaže prof Barac, uz napomenu kako partnerska škola Oriani-Mazzini ima dugogodišnje uspješno iskustvo u integraciji djece s teškoćama i uspješnu organizaciju nastave i rada.

- Osim što smo dosta naučili o modernim metodama i tehnologijama u nastavi stranog jezika, dobrim europskim praksama u rukovođenju škole i organizaciji nastave te uspješnim strategijama integracije djece, izniman uspjeh ovog projekta je ostvarena suradnja s partnerskim školama u Nizozemskoj, Danskoj, Španjolskoj i Njemačkoj koja je započela na tečaju u Portugalu i rezultirala odobrenim KA2 projektom EUse your brain - Challenge your talent for science. Cilj je poboljšanje kompetencija učenika iz STEM predmeta i engleskog jezika.

U sklopu ovog projekta trinaest naših učenika je u pratnji prof Rozane Vilibić i prof. Barac posjetilo Kildeegardskolen u Kopenhagenu. Vrijednost prvog projekta je 13.382 eura, a drugog 21.200 eura. Oba projekta su financirana iz EU fondova, a program Erasmus+ u Republici Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU-a. 

Naslovnica Split