Dalmacija Split

uz zvuke gitare

Štićenici splitskih udruga s pjesmom i plesom oživili Đardin

uz zvuke gitare

U Strossmayerovu parku u subotu su uz pratnju gitare pjevali oboljeli od cerebralne paralize iz Udruge "Srce", plesne točke su izveli članovi Udruge "Lastavice" koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, ali i štićenici Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", dok su djeca s posebnim potrebama i razvojnim teškoćama iz solinske Udruge "Moje dijete" nastupila s igrokazom "Dobrota je uvijek u modi". Tako su održali zabavni program u sklopu manifestacije Dani volonterskog rada koju Udruga "Mi" organizira 19. godinu.

Ljubica Milković, voditeljica Udruge "Moje dijete", kaže da su u igrokazu nastupila djeca koji žive od Omiša do Trogira i koja dolaze na dramsku grupu koju provode u sklopu projekta "Želimo, možemo, znamo". Kako veli Milković, jednom tjedno se okupljaju, druže, vesele i pripremaju se za nastupe.

Svoj rad je na štandovima predstavilo 30-ak udruga i ustanova koje se bave volonterskim radom. Građani su razgovarali s volonterima i kupovali su njihove rukotvorine. Kako nam je kazala Antonia Matković iz Udruge "Mi", skupljena sredstva su otišla Udruzi "Glazbene niti ljubavi" koja djeluje kao mala škola gitare na bazi sluha koja se održava u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Rad udruge "Anst 1700" predstavila nam je Gabrijela Frakić, pa kaže da se bave resocijalizacijom liječenih ovisnika i prevencijom ovisnosti. Nakon bolničkog ili izvanbolničkog liječenja, mogu doći k njima u Doversku 11 na Mertojaku i uključiti se u radno okupacione terapije i edukacije.

Liječnici iz Dijabetičkog društva izmjerili su tlak i razinu šećera u krvi za 80 osoba i pokazalo se da su svi relativno zdravi. Ante Čović, koordinator udruge, koji ima četvero djece od kojih dvoje imaju dijabetes, upozorio je na sve veći broj mališana s tom bolešću. Inače, Dijabetičko društvo u našem gradu okuplja 800 članova, od kojih je više od 80 djece.

Naslovnica Split