Dalmacija Split

potres na navozu

Brodosplit u minusu od 160 milijuna kuna, a Uprava o tome šuti

potres na navozu

U 2015. godini "Brodosplit" je, prema podacima kojima raspolaže "Slobodna Dalmacija", ostvario minus od skoro 160 milijuna kuna.

Poslovni su im rashodi bili za nekih 120 milijuna kuna viši od poslovnih prihoda, a financijski rashodi premašili su financijske prihode za četrdesetak milijuna kuna.

Škverska Uprava prošlogodišnje minuse obrazlaže gubitkom na novogradnji 474, troškom amortizacije iz revalorizacije dugotrajne materijalne imovine, raskidom ugovora s kupcem novogradnje 475, troškovima faktoringa koje imaju jer „prodavatelj dionica“, tj. država ne ispunjava svoje obaveze, rezervacijama za „garantne radove“ na novogradnji 482 te troškovima za stare sudske presude i neiskorištene godišnje odmore. Lanjski minus u svim je stavkama viši od ostvarenog u 2014. godini kada je dosegnuo 133 milijuna kuna.

Prema informacijama objavljenim na službenim stranicama "Brodosplita", novogradnja 474 porinuta je polovicom lipnja prošle godine. Riječ je o brodu za prijevoz teških tereta, takozvanom heavy lifteru, građenom za nizozemsku tvrtku „Jumbo“.

Novogradnja 475 građena je za ruskog naručitelja koji je, prema informacijama objavljenim u medijima, zbog kašnjenja tužio "Brodosplit", dok je novogradnja 482 brod betonara za splitski „Plovput“. Porinuta je lani u kolovozu.

Danima smo čekali, no od škverskog vodstva nismo dobili ni rečenicu službenog odgovora. Stoga, ovdje citiramo što je o ovoj temi u nedavnom intervjuu Globusu izjavio Tomislav Debeljak, vlasnik "Brodosplita": „Prošle godine smo s navoza pustili posljednji od brodova ugovorenih s nizozemskom tvrtkom 'Jumbo' koji je ugovoren dok je brodogradilište bilo u državnom vlasništvu.

Taj brod je ugovoren za oko 40 milijuna eura i na njemu smo izgubili oko 150 milijuna kuna.“ Debeljak je ustvrdio da bi bez tog gubitka i sličnih „troškova prošlosti poput kamata na faktoring za odgođeno plaćanje države Brodosplit poslovao s dobiti“, a pohvalio se da je stanje u tvrtki „iznimno dobro".

Financijsko učešće države za cijelo trajanje programa je sukladno računovodstvenim standardima iskazano u prvoj godini.

Zbog toga su rezultati za 2014. i 2015. godinu čisti od tih prihoda i vrlo transparentni“, rekao je.

Naslovnica Split
Page 2 of 3First1[2]3Last