Dalmacija Split

rasulo na križinama

Čak 80 teških bolesnika tri tjedna čeka pretragu, a ključni uređaj - u kvaru

 rasulo na križinama

Preglede na MSCT-u čekaju hematološko-onkološki bolesnici koji leže u istočnom dijelu KBC-a gdje je taj uređaj već otpisan, dok je na Firulama tolika gužva da se liječnici bore kako na listu ugurati svog bolesnika.

Čak 80-ak KBC-ovih pacijenata koji leže na Križinama već tri tjedna čeka MSCT pretragu koju sada mogu jedino obaviti na Firulama, gdje postoje dva takva uređaja, ali su često u kvaru. Da ne bi bilo zabune, i u istočnom bolničkom kompleksu postoji MSCT, ali je zbog neispravnosti - otpisan.

Preglede čekaju najteži hematološko-onkološki bolesnici, dakle osobe kojima je svaka minuta života važna. Zbog toga među pacijentima i osobljem na Križinama vlada veliko nezadovoljstvo i rastu tenzije, pa su međuljudski odnosi na bolničkim odjelima znatno narušeni.

Svaki se liječnik "bori" za svog pacijenta da što prije obavi pregled MSCT-om, pa su prijepori česti, dok pacijenti istovremeno grintaju zbog toga što moraju nepotrebno ležati u bolnici u iščekivanju pretrage. Među njima je i jedan od pacijenata s Klinike za unutarnje bolesti na Križinama koji već devet dana leži i čeka MSCT pretragu jetre, a samo taj pregled može odrediti u kojem će smjeru krenuti njegovo liječenje.

- Strašno je za psihu ovako čekati pretragu. Stalno razmišljam o tome što se ustvari događa s mojim zdravljem i je li u pitanju nešto opasno za moj život ili nešto što me životno neće ugroziti. Liječnici su mi ovdje na Križinama napravili sve potrebne pretrage, ali sada moram jednostavno čekati, nitko ne zna kada ću kući, djeca i supruga pitaju kada ću doma, a ja im ne znam reći. Hoćemo se mjeriti s Europom, a po zdravstvenom sustavu smo bliže Afganistanu - ističe naš sugovornik.

I dok tako pacijenti čekaju MSCT, jer na Firulama nemaju termina da "pokriju" sve one kojima je potreban takav pregled, u Kninu i Gospiću nema lista čekanja za MSCT pretragu. KBC bi uz pomoć Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Ministarstva zdravlja mogao organizirati prijevoz do tih dvaju gradova za sve kojima treba MSCT pretraga.

Međutim, taj dijagnostički uređaj u Kninu radi samo kroz jutro jer u poslijepodnevnoj smjeni nemaju liječnika, pa bi s pacijentima iz Splita trebao putovati i bolnički radiolog, ali to baš i nije izgledno, jer ni u našem gradu nema viška radiologa.

Opisana situacija stvorila je još jedan problem na Križinama, jer na odjelima već nedostaje slobodnih kreveta, a dodatno su opterećeni s 80-ak ljudi koji čekaju na pregled MSCT-om. Stoga se pojavila ideja da pacijente koji su obavili dio bolničkih pretraga osim MSCT-a otpuste kućama, ali budući da zbog postojeće liste čekanja na

Radiologiji nitko ne može prognozirati kada će se stvoriti "rupa" u terminima, pacijenti su "osuđeni" na ležanje u bolnici.

I dok su svi resorni ministri unazad 10 godina tražili smanjivanje dana ležanja bolesnika u medicinskim ustanovama i opetovano najavljivali utemeljenje sustava dnevnih bolnica, zbog malog broja radioloških uređaja pacijenti u našem KBC-u moraju boraviti i po 20-ak dana duže od optimalnog.

Daleko od očiju...

Dva najavljivana MSCT uređaja još nisu ni blizu Splita, kao ni dva "magneta". Jedino što se pacijenti i bolnički zaposlenici mogu nadati je to da će dr. Dario Nakić, ministar zdravstva, uspjeti u svom mandatu kupiti spomenute uređaje. No, to su i svi prošli ministri obećavali, ali nisu ostvarili.t

 

 

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last