Dalmacija Split

oteto-prokleto

Vojna elita mu se ugnijezdila: podstanar u svojoj kući već 60 godina

oteto-prokleto

Od 1948. u kući Dujmova, protjeranih u podrum, mijenjali su se generali i admirali, među kojima je bio i Branko Mamula. Od 1965. godine tu počinje živjeti pukovnik Željko Albini čija obitelj od Komande garnizona dobiva rješenje da ‘zapremi sta

Od 1948. u kući Dujmova, protjeranih u podrum, mijenjali su se generali i admirali, među kojima je bio i Branko Mamula. Od 1965. godine tu počinje živjeti pukovnik Željko Albini čija obitelj od Komande garnizona dobiva rješenje da ‘zapremi stan’. Pukovnik sada traži status zaštićenog najmoprimca

Obiteljska kuća Joze Dujmova, umirovljenoga magistra koji je radio u Oceanografskom institutu, nije usrećila svoje vlasnike. Ovo skladno zdanje moderne arhitekture, izgrađeno 1936. na Zvončacu, nakon rata zapelo je za oko vojnoj eliti. Od 1948. u prizemlju i na katu kuće mijenjali su se generali i admirali: Branko Mamula, Radoje Ljubičić, Petar Basta, Vukašin Mičunović... A obitelj Dujmov stjerana je u podrum, gdje su živjeli četrdeset godina. No Jozo Dujmov tvrdi da su prave nevolje, koje i danas traju, počele 1965., kad se doselio pukovnik Željko Albini.

- Majku, sestru i mene odveli su na Katalinića brig i držali nas šest sati, dok se Albinijevi nisu smjestili - prisjeća se Dujmov.

Kuća Dujmovima nikad nije nacionalizirana, oni su i u socijalizmu bili njezini vlasnici, a s Albinijem, koji je od Komande garnizona dobio rješenje da “zapremi stan”, nikad nisu potpisali ugovor o najmu.

Obitelj Joze Dujmova žalila se ondašnjem Državnom sekretarijatu za narodnu obranu, koji je Albiniju nudio stanove u “krstarici” i u Zagrebu. Ali on se nije htio seliti s lijepoga Zvončaca. Ni dolazak nove države nije pomogao Dujmovima.

Jozo Dujmov                                                                                            Ante Čizmić / CROPIX
 - Naše sudstvo je za rubriku “vjerovali ili ne”! Općinski sud u Splitu donio je pravomoćnu presudu da je Željko Albini krivotvorio dokumente da bi dokazao pravo na status zaštićenog najmoprimca. Zato je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno. Usprkos tome, proces u kojem Albini traži status zaštićenog najmoprimca traje već dvanaest godina i nitko ne zna kad će okončati - očajava Dujmov.

Da priča bude još bizarnija, Željko Albini godinama ne živi u Splitu, nego u Visokoj, mjestu u Slavoniji, gdje je sagradio kuću koju je, tvrdi Jozo Dujmov, prepisao na unuke, kako bi ispalo da nema imovine. U kući sa krasnim pogledom na Zvončac danas živi Željkov sin Rajko s obitelji. Željko Albini svaki mjesec Jozi Dujmovu uplaćuje naknadu od 247 kuna za korištenje stana od 95 kvadrata.

- Nikad nisam tražio njegov novac! To nije stanarina, jer nije potpisan ugovor o korištenju stana. Željko Albini želi da status zaštićenih najmoprimaca naslijede njegovi sinovi. Albinijevi koriste prvi kat, stubište i nadgrađe, a sestri i meni ne daju da u prizemlje ulazimo na glavni ulaz. Sestra je dobila upalu pluća jer mora izlaziti van preko tople kuhinje - žali se Dujmov.

Svjedok mu brat Mamuline supruge

Umirovljeni pukovnik Željko Albini javio se na telefon koji se nalazi u kući u Slavoniji. No nije bio raspoložen za razgovor. Rekao je da će se javiti kad dođe u Split, ali nije znao reći kad će to biti.

- Dujmov je potplatio sud da presudi kako sam krivotvorio dokumente. Imam svjedoke, Ikicu... Na pitanje je li riječ o Zdravku Ikici, bratu supruge admirala Mamule, koji je također jedno vrijeme živio u kući Dujmova na Zvončacu, Albini je naglo prekinuo razgovor. - Do viđenja. Neću s vama pričati - kratko je odrezao bivši pukovnik.

 

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last