Dalmacija Split

Nevjerojatna površnost

U Splitu prikazan "Jasenovac-istina", film u kojem se Sedlar i Hitrec obračunavaju s neistomišljenicima

Nevjerojatna površnost
Tešku i bolnu temu konclogora u Jasenovcu Sedlar i Hitrec iskorištavaju za prozivku osoba čija im politička uvjerenja nisu bliska poput Ive Josipovića, Stjepana Mesića, Milorada Pupovca...

U punoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu navečer prikazan je novi dokumentarni uradak redatelja Jakova Sedlara „Jasenovac-istina“ – njegov ambiciozan i neuspješan pokušaj da u suradnji sa scenaristom Hrvojem Hitrecom dokaže kako je Jasenovac tek nakon pada ustaškog režima postao koncentracijski logor, a dotad je, eto, bio „radni i sabirni“.

Prije splitske premijere, koju je organizirala Hrvatska udruga Benedikt, Sedlar se obratio publici pohvalivši se da je film rezultat „dvanaestogodišnjeg putovanja“ na kojem mu Ministarstvo kulture, Hrvatska radiotelevizija i Grad Zagreb, nisu ni odgovorili na molbe za potporom, dok se Vide Popović, predsjednik Benedikta, ponadao povoljnijem odnosu nove državne vlasti prema Sedlaru i sličnima.

Uz to, pozdravio je Antu Sanadera, potpredsjednika Sabora, koji je sjedio u publici te spomenuo Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture, koji se skrasio u srcima mnogih okupljenih, pa su na njegovo ime zapljeskali.

Film traje sat vremena, nekih šezdeset minuta predugo, i ne otkriva ništa bitno. Unatoč trudu, ne dokazuje da su nakon oslobođenja partizani u Jasenovcu masovno likvidirali zarobljenike, niti da je pod ustaškom strahovladom logor bio isključivo „radni i sabirni“.

Autori, na primjer, citiraju navodno autentično pismo u kojem ustaški vođa Ante Pavelić traži od Mile Budaka obuzdavanje Maksa Luburića u Jasenovcu, što bi Pavelića imalo prikazati kao ne baš posve moćnu personu. Nešto kasnije, isti taj Pavelić iz Jasenovca izvlači tajnika Mate Ujevića.

Nevjerojatna površnost kulminira kada narator pokojnog demografa Vladimira Žerjavića, čije ime znaju vjerojatno i površniji čitatelji novina, prekrsti u Dragutina.

Položaj Židova u NDH autori nastoje uljepšati, govore da je Pavelićeva žena bila polužidovka i da je Židovska općina radila pod ustaškim režimom, no o otpremanju zagrebačkog rabina u Auschwitz, gdje je ubijen, ništa nismo čuli.

Ne opterećuje ih ni antisrpska narav ustaškog režima.

Tešku i bolnu temu konclogora u Jasenovcu Sedlar i Hitrec iskorištavaju za prozivku osoba čija im politička uvjerenja nisu bliska poput Ive Josipovića, Stjepana Mesića, Milorada Pupovca, Slavka Goldsteina, Zorana Pusića, Josipa Manolića, a kraj uratka rezervirali su za etiketiranje pisaca i novinara Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Predraga Lucića, Ante Tomića, Jurice Pavičića, Miljenka Jergovića, Denisa Kuljiša i Davora Butkovića.

Bez obzira prema činjenicama, nazvali su ih liberalnim fašistima.

Naslovnica Split
Page 1 of 9FirstPrevious[1]23456789Last