Dalmacija Split

suradnja gimnazijalaca

Predstavljen zajednički projekt "Rimskim tragovima po Splitu i Zagrebu"

suradnja gimnazijalaca
Splitski dio nastave je uključivao obilazaka star gradske jezgre, Salone te, dakako, odlazak u splitski Arheološki muzej, kao i radionice u školi. Naravno, našlo se vremena i za druženje i zabavu, pa su se gimnazijalci dobro sprijateljili i već su pali dogovori za nove susrete

"Rimskim tragovima po Splitu i Zagrebu” naziv je zajedničkog projekta V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita i XVIII. gimnazijom iz Zagreba.

Kuda su sve gazili i što su pritom naučili 20-tak je gimnazijalaca, splitskih i zagrebačkih, zajedno sa svojim profesoricama i mentoricama, pokazili u ponedjeljak navečer u dupkom punoj dvorani Gradske knjižnice Marko Marulić.

Vidjelo se da su stvarno uživali u ovoj terenskoj intersdisciplinarnoj nastavi, koju su za njih osmislile profesorice latinskoga Sanja Deletis i Ida Dvorščak, te profesorica povijesti Katarina Domljanović.

Dokumentarni filmovi s terenske nastave, predstava na latinskom jeziku, modna revija odjeće i frizura koju je pratio čak i letak koji su napravile učenice Eva Ilić, Anđela Barun i Lana Smolić... sve je to oduševljenoj publici prikazano u glavnoj gradskoj knjižnici.

Gosti su se čak na kraju prezentacije počastili specijalno za ovu priliku privravljenim antičkim specijalitetima, koji su, istaknuli su kuhari, bili jestivi. Oni koji su probali, dodali su još i - ukusni!

O čemu se zapravo ovdje radi? Pa zapravo o - kurikularnoj reformi na djelu, odnosno realizaciji onoga što je još uvijek mrtvo slovo na papiru. I sve to zahvaljujući silnom entuzijazmu spomenutih profesorica i podršci ravnateljica ovih dviju prijateljskih gimnazija: Ankice Kovač iz Splita, te Irene Vajdovčić iz Zagreba.

Ideja je bila da se napravi zajednički projekt u kojem će sudjelovati splitski i zagrebački učenici i to oni koji imaju interesa za latinski jezik, pa da dio nastave odrade na terenu. Točnije, jedan vikend u Zagrebu, drugi u Splitu. Dogovoreno-učinjeno i to uz minimalne troškove koje su snosili sami sudionici projekta.

Najprije su jedan vikend djeca iz Splita otišli kod svojih zagrebačkih prijatelja pa su tamo obišli obližnje antičke lokalitete, kao što su Siscia (Sisak), te manje poznata Andautonija, starorimsko naselje i municipij na mjestu današnjega Šćitarjeva. Bili su i u Arheološkom muzeju, te održali zanimljivu radionicu u školu.

Splitski dio nastave je uključivao obilazaka star gradske jezgre, Salone te, dakako, odlazak u splitski Arheološki muzej, kao i radionice u školi. Naravno, našlo se vremena i za druženje i zabavu, pa su se gimnazijalci dobro sprijateljili i već su pali dogovori za nove susrete.

- Bilo nam je stvarno zanimljivo. Na zanimljiv smo način naučili puno o rimskoj kulturi i stekli nove prijatelje - rekla nam je Helena Hajduk iz XVIII gimnazije, koju je u Splitu ugostila Nikolina Naranča.

Zajedno su izrađivale stare rimske igre: trlja, mlin, čak su izmislile i igru za nepoznati predmet...

Samo superlative o projektu nam je i Splićanka Lana Smolić.

Hoće li se projekt nastaviti? Nastavnice kažu da imaju još ideja i energije, ali ne bi manjkalo ni instutucionalne podrške. Ne može se godinama raditi samo na entuzijazmu, čak i kada su ovako hvale vrijedni projekti u pitanju.

Naslovnica Split