Dalmacija Split

drž’te lopova

Grad Split traži usluge tjelesne zaštite: Ajme, šta će se satrat zaštitar u Zoološkom...

drž’te lopova

A tko će mene čuvat?!

Grad Split ovih dana raspisao je javne natječaje “teške” gotovo 800 tisuća kuna u kojima potražuju uslugu tjelesne i tehničke zaštite za nekoliko objekata na rok od godinu dana.

Konkretno, zaštitari bi u ovom slučaju zarađivali za kruh čuvajući Gradsku knjižnicu Marka Marulića, Zoološki vrt i Multimedijalni kulturni centar, dok bi se alarmi nabavili za Galeriju umjetnina, Malakološku zbirku i Staru gradsku vijećnicu.

Još ovi alarmi hajde-de, ali ovo s čuvarima meni se pari kao bacanje para i još jedna tura zapošljavanja, u čemu su se u Banovini dobro ispraksirali.

Ne znam, ispravite me razmišljam li u krivom smjeru, ali prva pomisao na ovakvu vijest je – od koga bi, mila majko, momci iz securityja štitili Zoološki vrt? Nedavno smo tamo radili širu reportažu i uz poprilično oskudan izlog životinja u kavezu, uspjelo nam je za rukom sresti jednog, pazite jednog, posjetitelja. Pardon dva, čovjek je bio u društvu male djevojčice. I to je sve.

Neka u prosjeku dnevno prođe i dvadeset puta više ljudi, gdje dolazimo do brojke dvadeset, kakve su šanse da netko od tih zalutalih znatiželjnika bude toliko srdito i nasilno raspoložen da zaštitar mora intervenirati? Male i nikakve.

Kakve su šanse da nekome padne na pamet drznuti se ukrasti ocvalog tigra? Nepojmljive. Ili da netko, ne znam tko, raščerupa kavez kako bi se domogao patke, guske, ptice ili kunića? Što će mu, gdje bi s njima?

Dotaknimo se i knjižnice. U kontekstu otužne činjenice da, primjerice, na pazaru auta možete nabaviti cijeli komplet Dostojevskog, i to za sramotnih 20 kuna, a za kojeg, što je još luđe, malo tko haje, teško je vjerojatno da će netko riskirati zatvor kako bi eventualno postigao bolju cijenu od te na nepostojećem “crnom” tržištu.

Kada ste zadnji put, ili kad ste uopće čuli, da su se romani, zbirke poezije i takve stvari našle na meti drskih kradljivaca?

Ovako na prvu ne mogu se ničeg sjetiti, a vjerujem ni vi.

PIŠE: Anita MATIĆ,
FOTO: Arhiva/CROPIX


Naslovnica Split