Dalmacija Split

ODMOR NA PRIULIJU

Država će u bastion useliti hotel za samo 800.000 kuna godišnje?

ODMOR NA PRIULIJU

Kada je mletački general Antonio Priuli naručio gradnju sjeverozapadnog dijela gradskog obrambenog sustava, nije se nadao njegovoj komercijalizaciji...

Iako je dogradonačelnica Aida Batarelo prije nešto više od mjesec dana upravo za naš list obećala kako će u mletački bastion Priuli, smješten uz Marmontovu ulicu i Klaićevu poljanu, pokušati useliti KUD “Jedinstvo” i Gradsko mandolinsko društvo “Sanctus Domnio”, po svemu sudeći taj atraktivan prostor ipak će zaživjeti u potpuno drugačijoj namjeni.

Naime, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) raspisao je prošlog tjedna natječaj i do 13. svibnja primat će ponude za zakup poslovnih prostora u državnom vlasništvu, među kojima je najveći i najskuplji upravo - Priuli. Potencijalnim unajmiteljima ponuđeno je 35 poslovnih prostora širom zemlje, od čega je šest splitskih, a očekuje se da će upravo poznati bastion u središtu našega grada pobuditi najveći interes. Riječ je o ukupno 601 metru četvornom koji obuhvaća tri etaže, a minimalan mjesečni najam iznosit će 65.133 kune, odnosno gotovo 800.000 kuna godišnje.

Prostor će se moći koristiti za ugostiteljstvo, dakle od hotela, motela, do bara ili restorana, ali i za telekomunikacije, financijsko posredovanje, trgovine, poslovne usluge, ljekarne, putničke agencije, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rekreacijske, te ostale slične djelatnosti. Zainteresirani će ga moći razgledati u utorak, od 9.45 do 10.15 sati, pri čemu će se za Priuli će trebati izdvojiti 195.400 kuna jamčevine.

Za bivše vlasnike nitko ne mari

Uglavnom istoga dana, samo koji sat kasnije, moći će se razgledati i ostali ponuđeni državni poslovni prostori širom našega grada. Većina ih se nalazi u prizemljima objekata, a kako navode iz DUUDI-ja, cijene mjesečnog najma kreću se od 960 kuna za prostor od 16 kvadrata u Osječkoj ulici, do 2500 kuna za 25 četvornih metara u Zvonimirovoj.

S onim koji ponudi najveću zakupninu za svaki pojedini prostor zaključit će se ugovor na rok od pet godina, čime se reguliraju i uvjeti održavanja, korištenja, te namjena i način godišnjeg usklađivanja cijene zakupa s rastom troškova života, navode iz DUUDI-ja. Ponuditelj mora navesti djelatnost koju će obavljati u prostoru, a koja treba biti u okviru navedenog u natječaju, što ne isključuje mogućnost da lokalna vlast donese odluku o ograničenju djelatnosti na pojedinim lokacijama.

Kako se navodi u ponudi, DUUDI ne odgovara za posljedice zbog nemogućnosti korištenja poslovnog prostora, a znači li to i postojanje spora ili postojanja zahtjeva nekadašnjih vlasnika i njihovih nasljednika za povrat nekretnine, što bi se u slučaju Priulija moglo dogoditi, u Uredu ne pojašnjavaju.

Tihana Marović
snimio Joško Ponoš / CROPIX

ZLATNI KVADRATI

1. Prizemlje od 13 kvadrata, Starčevića 12, mjesečna najamnina 1040 kuna

2. Bedem Priuli, prizemlje, prvi i drugi kat, 601 kvadrat, najamnina 65.133 kune

3. Prizemlje od 16 kvadrata, Osječka 48, najamnina 960 kuna

4. Prizemlje od 22 kvadrata, Vinogradska 82, najamnina 1942 kune

5. Prizemlje od 25 kvadrata, Zvonimirova 17, najamnina 2500 kuna

Prva privatizacija još 1770.

Iako je jedan od posljednje sagrađenih mletačkih baroknih bastiona u gradu, te samim tim i kulturno dobro grada, poznatim Bašćunom ili bedemom Priuli već se stoljećima uglavnom loše trguje. Privatizacija zidina započela je još 1770. godine, kada je nakon opadanja opasnosti od turskih napada ponuđeno u najam zemljište unutar bastiona.

Kako tada, tako i danas, objekt je promijenio niz uglavnom državnih vlasnika tijekom protekla tri desetljeća, ali nijedan nije donio kvalitetan pomak.
Naslovnica Split