Dalmacija Split

prisežem...

Na Sveučilištu u Splitu promovirano 79 doktora znanosti

prisežem...
"Svečano prisežem da ću biti vjeran, odnosno vjerna, načelima znanstvenog istraživanja i boriti se za znanstvenu istinu, te da ću se u primjeni znanstvenih istraživanja voditi dobrobiti svoje domovine, naroda i cijelog čovječanstva" – prisega je to koju je u petak na svečanoj promociji na Medicinskom fakultetu dalo čak 79 novih doktora znanosti Sveučilišta u Splitu.

Novi splitski znanstvenici proizašli su s ukupno devet fakulteta, a najviše ih je upravo s Medicine, čak 32.

- Zahvaljujem vam što ste bili uporni i do kraja strpljivi, a ja vas pozivam da ostanete povezani sa svojim Sveučilištem koje će nastojati pružiti vam pomoć u tome kroz niz programa koje smo u zadnje vrijeme pokrenuli. Želja mi je da vaš znanstveni pristup usmjerite u gospodarski sektor, jer to je ključ za razvoj našeg društva – poručio je novim doktorima rektor Šimun Anđelinović istaknuvši da ovim svečanim danom Sveučilište ostvaruje svoj najvažniji cilj, a to je promocija znanosti te da nastavljaju raditi na tome da i drugi studiji razviju doktorske programe.

Ljiljana Najev Čačija i Zorana Bačelić svoj su doktorat obranile na Ekonomskom fakultetu. Priznaju da je za to bilo potrebno mnogo volje, vremena i odricanja, kao i potpore najbližih koji su s njima prolazili kroz cijeli proces, no trud se na kraju isplatio.

- Moja doktorska disertacija odnosi se na neprofitni marketing, to jest ispituje kako iskoristiti marketinške alate za osiguranje rasta i razvoja neprofitnih organizacija. Inače na fakultetu radim kao vanjski suradnik, spajam realni sektor i znanost, za što mislim da je najbolja kombinacija – kazala je Najev Čačija, koja smatra da u Hrvatskoj za znanost ima nade, no sve ovisi o osobnom angažmanu i upornosti.

Bačelić se, pak, u svom doktoratu bavila aktualnom temom mladih i zaposlenja, odnosno čimbenicima razvoja rane karijere.

- Smatram da znanje nije u pukom prikupljanju činjenica, već u promišljanju i otkrivanju nečeg novog. Naš bi obrazovni sustav trebao više poticati istraživanje, kreativnost i stvaranje vlastitog znanja, a ne samo gomilati podatke koji sa strukom često nemaju puno veze – kazala je Bačelić, profesorica ekonomskih i stručnih predmeta u jednoj šibenskoj srednjoj školi te vanjski suradnik na Sveučilištu Hercegovina u Mostaru.

A jedan od 13 promoviranih doktora sa splitskog FESB-a bio je i Ante Kristić, viši asistent na studiju elektrotehnike i jedan od najmlađih među friško promoviranim znanstvenicima.

- Izabrao sam ovaj posao jer se volim baviti znanošću i raditi s mladim ljudima, odnosno studentima, no moram priznati da razumijem svoje kolege koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim prilikama. Iskreno, s obzirom na to koliko je truda potrebno uložiti da bi se do doktorata došlo, a koja se nagrada za to nudi, pitanje je bih li se danas ponovno odlučio na to putovanje – priznao je Kristić te otkrio da su za njega još uvijek sve opcije otvorene pa postoji mogućnost da i sam za karijerom ode u inozemstvo.

Mi se nadamo da za sve ove pametne i vrijedne ljude ipak u nas ima dovoljno mjesta.

Piše Tena Vukušić
Foto: Jakov Prkić / CROPIX
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last