Dalmacija Split

‘nitko gladan u splitu’

Split dobiva socijalnu samoposlugu: Otvaramo u svibnju i hranit ćemo do 400 najugroženijih obitelji

‘nitko gladan u splitu’
U samo 24 sata otkako je Udruga “MoST” otvorila profil novog projekta – Socijalne samoposluge “Solidarnost” na Facebooku, javilo im se čak 1500 ljudi nudeći svoju pomoć, volontiranje, donacije, kontakte... Poziv “mostovaca”, upućen ama baš svima, shvaćen je doslovce, te su prizemne prostorije u Gundulićevoj 22, gdje se nalazi Centar za beskućnike, već očistili sami beskućnici, Motoklub “Fjaka” osigurao je tri hladnjaka, ekipa “Pametnog grada” osigurala je sredstva za kupnju pločica, pomoć nude “Veterani Domovinskog rata”, “Inner Wheel”, “Split Stars”, političke stranke, razne inicijative, privatnici, velike i male tvrtke, škole, pojedinci...
– Ovo je lijep početak jedne lijepe priče koja je započela još 2009. godine, kada je “MoSt” otvorio prvu privremenu samoposlugu u Hrvatskoj.

Po tom modelu nastao je model iznimno važnog socijalnog projekta koji se već godinama provodi u drugim gradovima u Hrvatskoj, a sada ćemo konačno i u Splitu, kada imamo svoje prostorije, dobiti stalno rješenje. Dobili smo suglasnost i podršku Grada Splita, otvaranje je planirano u svibnju, a ideja je da ovo ne bude projekt naše udruge, nego cijeloga grada, svih njegovih sektora i pojedinaca koji će se zajednički boriti protiv siromaštva, uz geslo “Nitko gladan u Splitu”. Stoga smo samoposlugu i nazvali “Solidarnost” kaže predsjednica “MoSta” Đordana Barbarić.

Ova samoposluga bit će u početku otvorena pet radnih dana u mjesecu, dok će se donacije prikupljati kontinuirano, tijekom cijelog mjeseca, u suradnji s trgovačkim lancima i raznim organizacijama, a na ruku im ide i najavljeno ukidanje PDV-a na donacije. Namjera je uključiti što više odgojno-obrazovnih ustanova, institucija, organizacija, tvrtki, formalnih i neformalnih grupa, organizacija civilnog društva, pojedinaca, a sve bi se provodilo volonterski.

– Suradnjom Centra za socijalnu skrb Split, Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita i udruge “MoSt”, utvrđivat će se polugodišnja lista korisnika.

Oko te liste surađivat će se s organizacijama koje direktno rade s korisnicima kako bismo došli do onih kojima je pomoć najpotrebnija, poput braniteljskih udruga, udruga osoba s invaliditetom, gradskim kotarevima i mjesnim odborima... S obzirom na kapacitet i prostorne uvjete samoposluge, predviđeno je između 350 do maksimalno 400 pojedinačnih korisnika, što je u konačnici više od 1500 krajnjih korisnika koji će sami birati proizvode koji su im u tom trenutku najpotrebniji – doznajemo u “MoStu”, koji će u projekt socijalne trgovine, uz brojne volontere, uključiti korisnike Centra za beskućnike, kao i osobe uključene u probaciju.

Predviđena je i mogućnost zapošljavanja korisnika Centra za beskućnike kroz javne radove kao mjere za zapošljavanje.

MERIEN ILIĆ


Naslovnica Split