Dalmacija Split

predavanje o roditeljstvu

Sandra Čanić: Dijete sve više postaje subjekt odgoja, no često postane i projekt

predavanje o roditeljstvu

Sandra Čanić

Na večerašnjem predavanju o predrasudama u roditeljstvu, koje je u gradskoj knjižnici Marka Marulića održala psihologinja i psihoterapeutkinja Sandra Čanić, predsjednica Društva psihologa u Splitu, govora je bilo o roditeljima, djeci i obitelji, ali ponajviše o onim predrasudama vezanim za tu temu, koje su u našim prostorima najraširenije.

Predavanje je održano u sklopu projekta ˝Male tajne roditeljstva˝, u organizaciji kluba trudnica i roditelja Split, a kao dio manifestacije Tjedan psihologije, koja će se tijekom ovog tjedna održavati u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem popularizacije psihologije u svakodnevnom životu.

Okupljenim trudnicama, majkama, odgajateljima i nastavnicima, ali zanimljivo, među njima tek jednom ocu, spomenuta je predavačica iznijela zanimljiv niz poznatih nam razmišljanja koja su, na žalost svih odgovornih roditelja koji nastoje promišljati svoj pristup odgoju, ali drugih kojih se tiču, dobro ukorjenjena u našem društvu.

Nesvjesno usvojena uvjerenja vezana za roditeljstvo, kao i nastojanja da se slijede, kako usvojene, tako i izabrane odgojne metode, prema mišljenju ove psihologinje, roditeljima i djeci, uskraćuju mogućnost onog odnosa, koji bi bio izvorno njihov.

Budući da je danas poznato da na roditeljstvo, uz kontekst i osobine roditelja, utječu i osobine djeteta, u novije se vrijeme, umjesto tradicionalnog, pojavljuje relacijsko, ili odnosno shvaćanje socijalizacije, koje u u prvi plan stavlja upravo pristup suradnje, umjesto univerzalno primjenjivog odgoja.

Psihologinja Čanić kao najraširenije, izdvojila je sljedeće predrasude:

1. Moje metode odgoja su ispravne, ono što vrijedi za mene, vrijedi i za druge;

2. Od prvog dana ću ˝kliknut˝ sa svojim djetetom, ako se to ne dogodi, loš sam roditelj;

3. Mala djeca mala briga, velika djeca velika briga;

4. Svekrva (mama, punica) je kriva za sve;

5. Svi ljudi trebaju biti roditelji, oni koji se ne realiziraju kao roditelji su nesretni;

6. Bolje bilo kakva obitelj, nego rastavljena, a za svaku od njih ponudila je i kontekst, kao i opravdane protuargumenta.

- Ono što se mijenja u posljednje vrijeme je da dijete sve više postaje subjekt odgoja, a ne doživljava ga se više kao objekt, pa se više naglašava odnos s djetetom. Međutim, dešava se da mnogi roditelji, u toj silnoj želji da dijete tretiraju kao subjekt, na kraju ga pretvore u projekt, a to nikako nije dobro. Moja je poruka roditeljima da pokušaju osvijestiti svoj roditeljski stil i da razmišljaju o stvarima koje rade, te da se ne uspoređuju previše s drugima. Ako smo autentični, ako smo svoji, i ako odgovorno promišljamo svoje postupke, onda smo dobri roditelji - zaključila je psihologinja Čanić

Kroz predavanje je naglašena potreba njegovanja obiteljskih odnosa izvan nuklearne (jezgrovne) obitelji (čine je roditelji i njihova djeca, nap. PSD), kao i onih dobrosusjedskih, budući da bogatsvo prisnih, prijateljskih odnosa, doprinosi emotivnom razvoju djece, koja pak od svojih roditelja trebaju četiri ključne stvari: brižno ponašanje, pružanje strukture i vođenja, uvažavanje njih kao osobe, te omogućavanje njihovog osnaživanja.

PIŠE: TANJA GIOVANELLI
Foto: Ante Čizmić / CROPIX 
Naslovnica Split