Dalmacija Split

PAZI glavu!

Više od 500 starih stabala u Splitu treba hitno posjeći jer su opasnost za ljude

PAZI glavu!

U Ulici sedam Kaštela potrebno je zamijeniti 60-ak stabala sofore jer predstavljaju opasnost za građane /Nikola Vilić/Cropix

Čak 500 od ukupno 3000 stabala sofore u užem centru grada opasno je za prolaznike. Naime, to su drvoredi stari 70-ak godina s oštećenim deblima i suhim granama koje, zbog svojeg sadašnjeg stanja, mogu prouzročiti materijalne štete i ugroziti ljude.

Kako nas je izvijestio Gordan Tahirbegović, voditelj održavanja gradskog zelenila u “Parkovima i nasadima”, svako je stablo pregledano, a najviše ih je za zamjenu u Matoševoj ulici (čak 90), te u Ulici sedam Kaštela i Jobovoj (po 58 stabala).

Soforu se zbog njezinih kvaliteta sadilo svuda po našem gradu, no to se pokazalo neprimjerenim s obzirom na to da smo svjedoci čestog dizanja asfalta po nogostupima zbog njezina plitkog korijenja.

Prijedlog je stručnjaka iz “Parkova” da se zamjena stabala drugim, odgovarajućim vrstama obavlja postupno, u više faza, kako nam se ne bi dogodilo da naglo ostanemo bez velike količine drvne mase.

Zaštićena koštela iz Milićeve

Inače, na području cijeloga grada imamo oko 25 tisuća različitih stabala, s tim da je najzastupljenija vrsta koštela. Općenito gledajući, stanje splitskih stabala je dobro, a najveći im je problem upravo – starost.

– Koštela se, osim što je najzastupljenija, pokazala i kao najzahvalnija vrsta u smislu održavanja – korijen joj probija i tupinu i nije previše zahtjevna. Drvoredi koštela protežu se Poljičkom cestom i Velebitskom ulicom, a na početku Nazorova prilaza su najstarije jedinke u gradu.

No, poseban tretman ima ona u Milićevoj ulici u Varošu, jer je to najstarija koštela u gradu, koja je zaštićena i GUP-om, unatoč svim nastojanjima i traženjima da je se likvidira – kaže nam Tahirbegović.

Osim pelegrinki i već spomenutih sofora, uz gradske prometnice naći ćemo i dosta česmine. Posebno se ističe drvored na Meštrovićevu šetalištu, no, napominje naš sugovornik, ova vrsta stabla na dionici od marjanskog tunela do Banovine u jako je lošem stanju zbog nametnika koji su je napali.

Drvored do Stobreča

– Riječ je o 20-ak stabala koja ćemo pokušati još jednom tretirati protiv nametnika i orezati, iako smo sve to već nekoliko puta učinili – najavljuje.

Unutar naselja su se, blokovski, sadili i borovi, kojih je u Splitu najviše na jednome mjestu u parku ispod HRT-ova centra Split, na području Bola.

Nekada je bilo i čempresa, pogotovo u starijim dijelovima grada, ali prestalo ih se saditi zbog loših konotacija, jer ih se povezuje s grobljima. Sve se manje po javnim zelenim površinama sade i topole, koje se zamjenjuju manje alergenim vrstama.

Naravno, odgovorni u “Parkovima i nasadima” reći će kako nikad nije dovoljno zamjena, no znamo da taj posao ovisi o gradskim financijama. Tako ova komunalna tvrtka godišnje na dopunu i obnovu svog zelenila i cvijeća koje održava potroši između 500 i 700 tisuća kuna.

– Bili bismo sretni kad bi se realizirao postojeći projekt drvoreda od centra grada do Ulice Zbora narodne garde i dalje sve do Stobreča – zaključuje Tahirbegović.

Nikolina Lulić

Palme njišu grane

Kako smo već pisali, na potezu od Zvončaca do Stobreča posađeno je 350 palmi, a posebno su vrijedne platane posađene na potezu od Spinuta do Poljuda, pa u Đardinu, u Zagrebačkoj te u Gupčevoj ulici na Bačvicama. Upravo su prošle godine u toj ulici uklonjene bolesne jedinke, koje su zamijenjene novima.

Zelenilo u brojkama

1.000.000 – kvadrata ukupna površina gradskog zelenila koje održavaju ‘Parkovi’

700.000  kuna – godišnji iznos za zamjenu i obnovu zelenila

820.000 – kvadrata travnjaka

120.000 – posađenih grmova

15.000 – trajnica

25.000 – stabala

Naslovnica Split