Dalmacija Split

Zapleši i pokaži svoje lice

Predstavljen bogat "koalicijski" program: pred nama je deset veselih, šarenih karnevalskih dana

Zapleši i pokaži svoje lice
Zapleši i pokaži svoje lice - to je moto ovogodišnjeg Spli'skog krnjevala, koji počinje 7. veljače, u podne i traje punih deset dana, sve do pokladnog utorka, 17. veljače.

A da je pred nama deset veselih, šarenih karnevalskih dana punih šušura i zanimljivosti, rečeno je u četvrtak na press konferenciji prilikom predstavljanja programa maškara.

Imat ćemo zumba party, tango party, techno party, već čuvani srceuključivački "Ples s anđelima", zatim humanitarne "Paškare" odnosno krnjeval ljubimaca, pa poseban party za predškolce i školarce, pa za strane studente...

Presica je održana u prostorima Udruge Centar plesa, ovogodišnjeg glavnog organizatora Krnjevala, a garnirana je bila i zanimljivim plesnim performancom. Naravno, pod maskama. A pod maskama su, uz svestranog lidera Centra plesa Miljena Chovana, bili i članovi brojnih drugih udruga koje su dale ruke pri organizaciji Krnjevala 2015.

Baš zbog te velike "koalicije" udruga među kojima su se uz plesače našli i karnevalski veterani iz Cukuna, skauti, predstavnici DJ scene, studenti, ljubitelji životinja, glazbenici... na svoje bi trebali doći svi koji vole zabavu, maškare, umjetnost, ples. I, plus toga, a jako važno: organizatori kažu da je vremenska prognoza povoljna - dakle, ne bi trebalo biti kiše, pa nema "skuže" za propustiti krnjevalske svečanosti i brojne radionice.

- Pripremili smo za Krnjeval čak 16 potprograma i želja nam je da što više ljudi sudjeluje. Kako se karnevalsko vrijeme ove godine preklapa s Valentinovom odlučili smo da ljubav bude glavna tema, a da ostavimo politiku po strani - kazao je Miljen Chovan, koji je očito mudro primijetio kako je ljudima puna kapa politike.

I baš zato će splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, kojemu se upravo kroji novo odijelo, u subotu u podne postati Odisej, a prije nego se otisne na pučinu, ključeve grada će predati vjernoj Penelopi koju će utjeloviti glumica Nives Ivanković.

Mjesto radnje je Riva, a nakon što Baldasar, odnosni Odisej, otplovi, Penelopa ostaje tulumariti s udvaračima i pokreće veliki Zumba plesni party! Nakon partija, nova maškarana gradska uprava preuzima vlast i tako sve do Čiste srijede.

- Pred nama je, vjerujem, svježiji, energičiniji i raznovrsniji karneval. Do sada smo ga radili samo za nas Splićane, a sada nam je želja da nam se u maškaranom slavlju pridruže i naši gosti - kazala je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, koja je, uz Grad Split, generalni pokrovitelj Krnjevala.

Uvažavajući primjedbe organizatora, najavila je i kako će se natječaj za Krnjeval 2016. raspisati "čim ovaj završi". A onda će biti i puno više vremena za ispromovirati u inozemstvu sve ove zanimljive manifestacije koje nam slijede.

Radionice u Cukuna

Pod vodstvom Cukuna cijeli idući tjedan, svakodnevno od ponedjeljka do petka od 19 do 20 sati, bit će organizirane radionice izrade maski za odrasle i djecu u njihovim prostorima na Mihovilovoj širini 1a na 3. katu.

Nakon toga, od 20 do 22 sata slijede tematske večeri u suradnji s drugim udrugama: večer šansone, koncert mandolinskog orkestra koji će izvoditi obrade klasične glazbe, večer poezije, jazz session uz Repassage i goste, radionica plesa...

Istih dana će se od 17 do 18 sati u Centru plesa ŠC Gripe održavat se cirkusne i plesne radionice za odrasle i djecu.

Carnival boat party

Ovogodišnji karneval bit će poseban i po prvom krnjevalskom brodu na kojem će biti održan "Carnival boat party". Maskembal na pučini je najavljen za nedjelju, 15. veljače, u podne, ukoliko vremenske prilike budu blagonaklone (a trebale bi).

Karte za brod, stotinu njih, osvojit će najmaštovitijie i najrasplesanije maškare.

A sve ove informacije se mogu naći i na web stranici www.krnjeval.com, a najave karnevalskih događanja svakodnevno možete čitati i u našoj Slobodnoj.

Piše Diana Barbarić
Foto: Mario Todorić / CROPIX
Naslovnica Split