Dalmacija Split

poveznica Sveučilišta i znanosti

U Splitu predstavljen Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju

poveznica Sveučilišta i znanosti

Vlasta Bonačić Koutecky

Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju – integracija Mediteranske regije STIM svečano je otvoren u utorak u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici kao prvi i jednini centar izvrsnosti na Sveučilištu u Splitu te jedini u Dalmaciji u području prirodnih znanosti. Riječ je o jednom od sedam znanstvenih centara izvrsnosti koje je proglasilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u studenom prošle godine.

Voditeljica splitskog Centra je prof.dr.sc. Vlasta Bonačić-Koutecky, svjetski priznata profesorica fizičke i teorijske kemije.

- Centar izvrsnosti STIM prilika je da u Splitu, uz turizam, razvijamo i znanost i poduzetništvo. Naš Centar povezuje istraživanje, inovaciju i edukaciju kroz tri glavna područja: naprednu tehnologiju na nanoskali, vodu i okoliš te obrazovanje putem programa poduzetništva u prirodnim znanostima strukturiranim prema Područjima unaprjeđivanja (Education and Training).

Želimo napraviti mrežu izvrsnih istraživačkih grupa u Hrvatskoj interdisciplinarno povezanu s drugim zemljama Mediteranske regije – kazala je na otvorenju Bonačić-Koutecky. Rektor splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Šimun Anđelinović također je naglasio poticanje interdisciplinarnosti kao glavni značaj ovakvih znanstvenih centara.

- Pojedinac sam danas u znanosti ne može gotovo ništa napraviti, zato je važno da smo dobili ovakav Centar koji objedinjuje naše napore i za funkcionalnom integracijom Sveučilišta i za pametnim specijalizacijama. Sveučilište u Splitu, kao i sva ostala sveučilišta koja žele držati korak sa svjetskim trendovima, mora se skoncentrirati ne samo na čistu znanost, nego i znanost koja ima svoju praktičnu primjenu – istaknuo je Anđelinović.

Uz voditeljicu Bonačić-Koutecky, u radu Centra u tri glavna područja unaprjeđivanja sudjelovat će i dr. Miroslav Radman, dr. Anita Kriško, dr. Darko Koračin, dr. Željka Fuchs, dr. Mile Đelalija i dr. Frano Barbir, redom naši ugledni znanstvenici, dokazani svatko u svom području rada. Uz njih, radu Centra pridonosit će i dvojica profesora sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković: dr. Marin Roje i dr. Sandi Orlić. Ipak, najveće nade polažu se u mlade istraživače.

-Doprinos mladih ljudi je ključan jer bez kritične mase novih istraživača nema ni održivosti Centra. Svim studentima koji dođu s novom idejom nudi se samostalnost u istraživanjima i to je za njih jedinstvena prilika – naglasila je Bonačić-Koutecky, priznavši kako su za rad Centra potrebna i znatna financijska sredstva.

- Riječ je o pozamašnom iznosu jer za kvalitetan rad naši bi se centri izvrsnosti trebali financirati na jednak način na koji se to čini u ostatku Europske unije. Trebamo grupu od 20 do 30 mladih znanstvenika i opremu za njih, što je neophodno za uspjeh Centra – zaključila je Bonačić-Koutecky.


Piše Tena Vukuš
Foto: Jakov Prkić / CROPIX
Naslovnica Split