Dalmacija Split

Multipla skleroza: učenici će invalidima popravljati kolica

Nekako se poklopila, sasvim prigodno, prva edukativna radionica u Obrtnoj tehničkoj školi s današnjim Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Društvo multiple skleroze, naime, organiziralo je radionicu s ciljem senzibiliziranja mladih o toj opakoj bolesti, bolesti s tisuću lica.

- Želja nam je poučiti djecu što je to MS, koga i kada i zašto pogađa, kako se s njom živi, kako se prepoznaje i što oni sami mogu uraditi da bi pomogli osobi oboljeloj od MS-a - pojasnio nam je Ante Marić Banje, inače predsjednik Društva multiple skleroze Split.

I on sam više od 40 godina „ratuje“ s tom opakom autoimunom bolešću i naučio je, kaže, misliti na zdravlje, a ne na bolest.

- Imamo mi još jedan naum – promovirati volontiranje među učenicima kao jedan divan, plemenit način da se provede slobodno vrijeme, da se živi. Projektom Foruma za slobodu odgoja po nazivom „Školski volonteri“ to i činimo. Stoga ćemo pokušati organizirati i radionice u kojima će naši učenici popravljati mehaničke i strojarske kvarove na kolicima za osobe s invaliditetom - kazala nam je psihologinja škole Marijana Petrić-Maršić.

Ukazivati na potrebu poštovanja različitosti, na unapređivanje znanja učenika o pravima osoba s invaliditetom i vrstama invaliditeta – nije baš lagana zadaća.
Teško je zainteresirati šezdesetak tinejdžera za nešto što im je strano. Možda bi se to moglo podatkom – da je, nažalost, velika vjerojatnost da će jedan od njih biti osoba s MS-om...

U Društvu MS Split čak je 315 članova, oboljelih osoba, a vjeruje se kako ih je još barem toliko onih koji se ne žele družiti s osobama s istom mukom i križem. Najčešće od multiple skleroze obolijevaju mladi ljudi, između 20. i 45. godine života, većinom je riječ o ženama...

- Tek kada čovjek oboli, shvati koliko je kompleksan sustav ljudski organizam, koliko je sve važno - pokušao je Ante Marić Banje objasniti budućim mehaničarima i instalaterima.

Volonteri iz Obrtničke na humanitarnim koncertima

U pripremi nedavno održanog humanitarnog koncerta udruge “Glazbeni Talenti - Music Talents“ održanog pod nazivom “We will Rock You” Tribute to Queen u Solinu za Društvo multiple skleroze Split sudjelovalo je i sedam volontera iz Obrtne tehničke škole, koji su pomogli u postavljanju same pozornice i nošenju rekvizita za pozornicu.

Priliku za sličan volonterski angažman imat će i drugi volonteri iz ove srednje škole na božićnom humanitarnim koncertu udruge “Glazbeni Talenti - Music Talents za Društvo multiple skleroze Split“ koji će se održati 21.12.2014. u Kaštel Sućurcu.

Piše Milena Budimir
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica Split