Dalmacija Split

dan žalosti

Na Lovrincu leže posmrtni ostaci više od tisuću njemačkih vojnika

dan žalosti
Polaganjem vijenca i svijeća na njemačkom groblju na Lovrincu Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Splitu je obilježilo Njemački dan žalosti.

Dan se tradicionalno obilježava u Njemačkoj i svim njenim predstavništvima u svijetu svake godine treće nedjelje u 11. mjesecu, kako bi se odala počast svim žrtvama ratova, vladavine nasilja i terora te izrazilo sjećanje na poginule vojnike.

Na Splitskom vojnom groblju leže posmrtni ostaci više od 1000 njemačkih vojnika, žrtava Drugog svjetskog rata, a dodatnih 10.000 još uvijek čeka svoje posljednje počivalište.

Na njihovom pronalasku, u suradnji s hrvatskom Vladom i nadležnim komunalnim službama, neprekidno radi Njemački savez za skrb o vojnim grobovima.

Njemačka počasna konzulica Sofija Kovačev istaknula je kako ove godine obilježavamo dvije važne obljetnice, značajne kako za Njemačku, tako i za Hrvatsku i cijelu Europu – stotu obljetnicu početka Prvog svjetskog rata i 25 godina od pada Berlinskog zida.

- Prvi svjetski rat bio je iskonska katastrofa prošloga stoljeća, a rušenje Berlinskog zida označilo je kraj totalitarizma i početak demokratskih procesa u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Što znače rat, smrt i patnje, narod u Hrvatskoj i regiji iskusio je posebno bolno u nedavnoj prošlosti, zato mu nisu potrebna dodatna pojašnjenja. Naše sjećanje na žrtve zločina i strahota ujedno nam je i opomena da sačuvamo mir, slobodu i toleranciju te poštujemo ljudsko dostojanstvo. Ne dopustimo da nam teret prošlosti onemogući sretniju budućnost – kazala je konzulica.

Osim na Njemačkom groblju, Kovačev je, u pratnji predstavnika njemačkog veleposlanstva i Hrvatske ratne mornarice, zapalila svijeću i ispred središnjeg križa te na groblju branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Uz Split, Dan žalosti obilježen je i u Zagrebu i Valpovu.

T. VUKUŠIĆ
Foto: Vojko Bašić / CROPIX 
Naslovnica Split
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last