Dalmacija Split

ljutić poražen

Prof. dr. Šimun Anđelinović novi rektor Sveučilišta u Splitu: Treba jačati znanstvenu infrastrukturu

ljutić poražen

Anđelinović prima čestitke / Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Poznati splitski liječnik, šef Patologije KBC-a Split i sveučilišni profesor dr. Šimun Anđelinović izabran je za novoga rektora Sveučilišta u Spliti. Premoćna većina članova sveučilišnog Senata glasovala je da baš on bude na čelu Sveučilišta u naredne četiri godine i naslijedi dugogodišnjeg rektora prof.dr. Ivana Pavića.

Od ukupno 35 članova Senata s pravom glasa, 20 ih je glasovalo za prof.dr. Šimuna Anđelinovića, dok je drugi kandidat prof.dr. Dragan Ljutić, dekan Medicinskog fakulteta, dobio 12 glasova. Tri listića bila su nevažeća.

Imam potrebne kvalifikacije, iskustvo, organizacijske sposobnostu i viziju, a i odličnu ekipu oko sebe – govorio je tako prof. dr. Anđelinović prije pola godine najavljujući kandidaturu za rektora Sveučilišta u Splitu i to, u to doba, kao četvrti i posljednji koji je iskazao namjeru da se okiti rektorskim lancem. U međuvremenu su dvojica neslužbenih kandidata prof. dr. Željko Domazet (FESB) i prof.dr. Roko Andričević (FGAG) odustali od kandidature, a u igri su ostali samo dva liječnika- prof.dr. Anđelinović i kolega mu prof.dr. Dragan Ljutić, koji mu je, akademski pristojno, jučer prvi čestitao na pobjedi.

- Nastojat ću biti dobar i pošten rektor, koji će svima biti na službi 24 sata dnevno. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što ste u mome programu prepoznali neke stvari koje će biti važne za budućnost Sveučilišta. Hvala i prof.dr. Ljutiću na fer i poštenoj kampanji u kojoj smo se nadmetali programima- istaknuo je Anđelinović, nakon što je još jedan njegov kolega liječnik, prof.dr. Stipan Janković, ujedno i šef Povjerenstva koje je provodilo rektorske izbore, obznanio rezultate glasovanja i izazvao jaki aplauz članova Senata.

Anđelinović je zahvalio svima koji su za njega glasovali, ali, kako je dodao, i onima koji ga "ne vide na rektorskom mjestu".

- I njih ću probati uvjeriti da ću ostvariti ono što sam zacrtao u programu i to uz vašu pomoć- kazao je Anđelinović prije nego je sve prisutne pozvao na na piće u "Pionira" (kafić u blizini zgrade Rektorata, op. D.B.), a potom i na neformalno druženje na jedno malo obiteljsko gospodarstvo u Strmendocu pored Trilja.

- Tko god želi može doći. Na programu je janjetina, peka a možemo zaigrat i na balote. A službeno slavlje i čašćenje najavljujem u četvrtak, nakon iduće sjednice Senata – pozvao je Anđelinović, koji je bio sasvim siguran u pobjedu kada je već sve to izorganizirao bez straha da neće biti po onoj staroj da priprema ražanja, a zec je još u šumi. Anđelinović se, očito, dobro pobrinuo i za ražanj i za zeca ili, ako baš hoćete, za janjetinu i peku.

A što to planira raditi u naredne četiri godine, koliko će biti rektor, obznanio je uoči samog glasovanja, kada su on i njegov protukandidat prof.dr. Ljutić predstavljali svoje programe.

Istaknuo je kako se splitsko Sveučilište se mora boriti sa sve jačom konkurencijom i sa sve manjim sredstvima u cilju osiguranja uspješnih karijera svojih studenata i njihovog bržeg zapošljavanja, te stvaranja upravljačkih vještina. Paralelno s tim treba, istaknuo je, treba jačati znanja i vještine svojih uposlenika kako bi bili u stanju osigurati vlastiti razvoj i odgovoriti izazovima razvoja modernog sveučilišta. U tom smislu najavio je i izradu strategije Sveučilišta u Splitu u kojoj se kao glavni ciljevi nameću pozicioniranje Sveučilišta u Splitu kao modernog, europski prepoznatljivog sveučilišta.

- Sveučilište treba jačati znanstvenu infrastrukturu zajednice i projektno je vezati uz svoj svakodnevni rad. Veza s gospodarstvom je u ovom trenutku takva da na našem Sveučilištu postoje izvrsni primjeri suradnje, ali oni su izdvojeni i slabi. Sveučilište treba uza se čvrsto vezati gospodarstvo kroz zajedničke projekte, programe, cjeloživotne edukacije, te uključivanje gospodarstvenika u edukacijski proces.

Ta veza treba biti čvrsta uzajamna povratna sprega u kojoj će Sveučilište profitirati u smislu provođenja kvalitetne praktične nastave i traženja novih izvora financiranja, kao i kvalitetnih kadrova- drži Anđelinović, koji je najavio da će poticati bolju povezanost Sveučilišta i gospodarstva, te još bolju suradnju s lokalnom zajednicom.

Najavio je i da će voditi brigu o studentskom standardu u smislu povećanja broja smještajnih jedinica i studentskih restorana, nastaviti gradnju na Kampusu na Visokoj, te mini- kampusu na Kopilici, ishoditi dozvolu za nastavnu bazu u Čaporicama...

Iako je promjena Statuta Sveučilišta u Splitu, novom rektoru dozvoljeno da na radnom mjestu provodi 90 posto radnog vremena, zanimljivo je da je prof.dr. Ljutić uoči glasovanja najavio kako će on, bude li izabran, biti fultajmer u Rektoratu, no ni to mu nije pomoglo.

S druge strane Anđelinović nam je kazao kako će on za Sveučilište raditi i 16 sati dnevno, a da pri tom i nije toliko važno gdje će se fizički nalaziti, jer mu je važniji sadržaj od forme.

Prof.dr. Ivan Pavić, rektor na odlasku, čestitao je obojici kandidata, te izrazio nadu da će njegov nasljednik i bivši prorektor prof.dr. Anđelinović u svoj program inkorporirati i neke ciljeve koje je najavio njegov protukandidat.

- Svome nasljedniku želim da ostvari dobar dio onoga što je zacrtao, jer sve će biti nemoguće ostvariti. Pri tome ćemo mu svi biti na raspolaganju- kazao je Pavić.

Od novoga rektora velika očekivanja imaju i studenti. Njihov predstavnik Mario Podrug, predsjednik Studentskog zbora, je kazao kako se nada odličnoj suradnji s Anđelinovićem te njegovu angažmanu na dobrobit studenata.


diana barbariĆ

Naslovnica Split