Dalmacija Split

ljuti građani

Prosvjed na Kili: 'Bazna stanica ne smi bit ni blizu, a Vip nam je stavlja na glavu!?'

ljuti građani
“Ima pet godina da je VIP postavio ovaj odašiljač ovdje na Kili i to tajno…” govori nam gospođa Tilda Bitanga u ime 30-ak građana okupljenih pod transparentom “Ne želimo antene pod prozorima” na zadnje okretištu “šestice” na splitskoj Kili.

Ni ljetni prolom oblaka nije spriječio prosvjed protiv štetnog zračenja koji je u srijedu navečer organiziran u više hrvatskih gradova pod istim transparentom; osim u Splitu, i u Zagrebu na četiri lokacije, te na lokacijama u Kaštel Lukšiću, Šibeniku, Perušiću i u Pobrima kod Opatije.

Prosvjed je organizirala Hrvatska udrugaza zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ), koju je prije dva mjeseca u Zagrebu osnovao Srećko Marušić, inače doktor medicine, upravo radi združivanja građana na državnoj razini.

U Splitu, na Kili, bazna stanica postavljena je na kuću u vlasništvu Željka Lendića u visini drugog kata.

“Sjećam se točno kad su je stavljali, bila su tu dva čovjeka bez vidljivih oznaka tvrtke za koju rade, s tom baznom stanicom koja je zapravo zakamuflirana u kutiji…

Na upit što rade, rekli su kako postavljaju nekakav sustav grijanja” govori gospođa Bitanga i napominje kako su u kvartu u međuvremenu zabilježene zdravstvene poteškoće, od problema sa spavanjem i problema sa štitnjačom, do tumora, cisti i moždanih udara.

Naravno, da je do takvih tegoba moglo doći i bez Vipove stanice, ali čudno je da se isti ili slični zdravstveni pokazatelji pojavljuju baš svugdje gdje su postavljene” iznosi gospođa Bitanga iskustva HUZEZ-a, navodeći kako je i njezin suprug obolio od tumora na vratu, dok ona na istom mjestu ima cistu.
“Iz Vip-a kažu kako nije dokazan štetan učinak elektromagnetskog zračenja, a ja vas pitam čemu onda tolika tajnost?”

Građani s Kile prijavili su slučaj na različite adrese, od Građevinske inspekcije do dječje pravobraniteljice, jer u kvartu je i dosta djece, te od Ministartva graditeljstva i prostornog uređenja do Ministarstva zdravlja, ali rezultat je uvijek isti. Sumnjaju, stvari se rješavaju ispod stola, u financijskom aranžmanu s operaterom.

“Građevinska inspekcija jest, doduše, dva puta mahala s rješenjem o uklanjanju, ali prvi put ga je osporila Vip-ova žalba, a drugi put su izišli s objašnjenjem da čekaju ekipu iz Zagreba. Ma kakvu ekipu!?” revoltirana je gospođa Bitanga i dodaje kako su Vip prijavili i Elektrodalmaciji, zato što su bili priključeni na struju kućanstva. Elektrodalmacija ih iskapča, ali za kratko vrijeme, jer Vip i to “sređuje”.

Oni samo dodaju lopticu jedni drugima, dojam je građana s Kile.

Pa dobro, kako je obitelj Lendić pristala da im se bazna stanica okači o kuću, pitamo. “Kad je Vip tražio lokaciju za svoju antenu, prvo se obratio mom susjedu koji je bio na najvišoj točci, ali ih je on glatko odbio. Onda su se obratili gospodinu Lendiću, i ponudili uvjete koje je prihvatio. Gospođa Lendić mi je rekla kako im je kuća odmah potom legalizirana, Vip im je odmah isplatio 150 tisuća kuna, a plaća im i mjesečnu najamninu od 500 do 700 eura.” prepričava gospođa Tilda.

“Oko ovog problema razmjenjujemo iskustva sa stanovnicima Kaštel Lukšića, koje predvodi gospođa Sonja Nikolić, jer oni tamo imaju istu muku” kaže gospođa Bitanga. U tijeku je izrada novog zakona o postavljanju baznih stanica, veli, kojeg predlaže Ministarstvo zdravlja, ali i tu postoje nejasnoće. Naime, članovi povjerenstva za izradu Zakona su tajni, a stanovnicima Kile i drugih spornih lokacija dosta je tajni.

“Po postojećem pravilniku te bazne stanice moraju biti udaljene minimalno 500 metara od naselja, a oni nam je praktički stavljaju na glavu!? Mi ih ne želimo ovdje!” decidirana je gospođa Bitanga, kao i svi okupljeni na splitskoj Kili.

Prema pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministartva zdravstva i socijalne skrbi, čl. 2 stavak 20 navodi se kako su područja povećane osjetljivosti: javne zgrade, stambene zgrade, zgrade poslovne namjene, škole, rodilišta, bolnice, ustanove predškolskog odgoja, dječja igrališta i smještajni turistički objekti.

JAKOV KOSANOVIĆ
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX
Naslovnica Split