Dalmacija Split

namištan te na botune

Kirurzi iz splitske bolnice: Novi stolovi za operacije su "mercedesi"

namištan te na botune

Ekipa s Ortopedije: Ala gušta!

Splitska bolnica je prije nekoliko dana dobila šest najnovijih operacijskih stolova koji se u ovom trenutku mogu kupiti na svjetskom tržištu. Radi se o stolovima “Maquet”, njemačkog proizvođača. Dva stola dobio je odjel ORL-a (otorinolaringologije), a po jedan stol otišao je na Odjel za urologiju, Odjel za ortopediju, Odjel za plastičnu kirurgiju i Kliniku za kirurgiju (Firule).

Stari 50 godina

- Ovo je čudo od stola, evo, upravo sam obavio jednu operaciju i ne mogu doći sebi, milina je raditi na ovim stolovima. ORL je dobio dva stola, jer smo na tom odjelu imali operacijske stolove stare 50 godina i trebalo ih je hitno zamijeniti - kazao nam je dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a i otorinolaringolog.

Stolovi vrijede više od tri milijuna kuna.

Oduševljenje novonabavljenom opremom nije krio ni dr. Željko Matutinović, šef splitske ortopedije.

- Ovaj operacijski stol je “mercedes” među operacijskim stolovima. Bolje od ovoga ne postoji! Naš stol koji smo dobili na Ortopediji je 81. proizvedeni takav na svijetu! To znači da smo među prvima na svijetu koji smo ga kupili. Sve je na daljinsko upravljanje, pomoću stola se mogu pomicati i za operaciju namještati dijelovi tijela pacijenata (ruke, noge, koljena, ramena, torzo....), kako bi operateru bilo lakše operirati - kazao nam je dr. Matutinović.

S obzirom na operacijske stolove na kojima su do sada radili, na Ortopediji kažu da su s ovim stolovima daleko zagazili u budućnost.

Mijenja asistenta

- Na običnom operacijskom stolu teško je namještati bilo koji dio ljudskog tijela, a kod novih stolova operater sve sam može namjestiti, sjesti pokraj stola i na miru operirati. Do sada smo imali dva operacijska stola, jedan je bio novije proizvodnje, a jedan još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Budući da je za nas kupljen stol za ortopediju, on ima određene dodatke, koji se koriste kada su u pitanju prijelomi. Kod nas je tzv. ekstenzijski stol.

Ovaj novokupljeni stol - ustvari - mijenja jednog asistenta, koji je obično prije, tijekom operacije držao ruke ili noge pacijenta ili kuke za operaciju, kako bi operater mogao raditi. Sada toga više nema. Ja sam 28 godina operater i zaista se nisam nadao da ću operirati na ovakvom “svemirskom” stolu. Za nas je sreća što ga uopće vidimo, a kamoli da na njemu radimo - zaključio je dr. Željko Matutinović.

ivica marković
snimio Duje Klarić / Cropix

Naslovnica Split