Dalmacija Split

prosvjed zbog odluka uprave, radničkog vijeća i radnog vremena

Incident u splitskom škveru: sindikalac nasrnuo na direktora

prosvjed zbog odluka uprave, radničkog vijeća i radnog vremena

Radnici su tvrdili da su njihovi predstavnici u Radničkom vijeću nelegalno smijenjeni i da Uprava opstruira rad Vijeća

Radnici su tvrdili da su njihovi predstavnici u Radničkom vijeću nelegalno smijenjeni i da Uprava opstruira rad Vijeća

Nekoliko sati uoči dolaska ministra Božidara Kalmete u “Brodosplit”, u povodu primopredaje tankera “Dugi otok” zadarskoj “Tankerskoj plovidbi”, u upravnoj zgradi škvera jučer se odigravala drama, a ozlijeđenih nije bilo tek pukim slučajem.

Povod je bila sjednica Radničkog vijeća, čije je održavanje u škverskim prostorijama, kako tvrde radnici, zabranila Uprava. Nakon toga okupilo se oko 70 radnika, koji su (ponukani i, kako se moglo čuti od njih, “izmjenama radnog vremena na štetu proizvodnih radnika”) nahrupili u zgradu.

‘Sram vas bilo’

Radnike je, vidljivo uplašen, s vrata ureda promatrao Matko Balić, direktor Sektora proizvodnje, koji je donio odluku o produljenju radnog vremena iznad propisanih sati i bez naknade, kako su to naveli metalci.

Prema njima, okupili su se u prosvjed i zbog “nezakonitog smjenjivanja članova Radničkog vijeća Dragana Grgića, Siniše Kalpića i Ante Balića”.

- Sram vas bilo, zašto nam to radite! – vikali su radnici u tijesnom hodniku.

U jednom trenutku dio radnika uputio se nasrnuti na Balića, ali je reakcijom pribranijih spriječeno šaketanje u atmosferi nabijenoj emocijama.

- Radno vrijeme više se ne mjeri ulaskom u škver, nego od trenutka kad se u opremi s alatom radnik popne na brod. Odlazno vrijeme računa se kad radnici, prljavi od dnevnog rada i s alatom na sebi, tek počinju silaziti s broda. Ukratko, rade devet sati dnevno, a plaćeni su za osmosatni rad. To je suludo. Postali smo konclogor! – vikao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata, dok su ga radnici pridržavali rukama da ne nasrne na Balića.

Balić nije bio voljan komentirati “događanje radnika”, nego je samo ponavljao da on “ne može ništa, jer se odluke moraju provoditi”. Nakon dvadesetak minuta tiskanja u hodniku upravne zgrade, radnici su se razišli. Dragan Grgić, predsjednik Radničkog vijeća, cijelo je vrijeme apelirao na dostojanstveno ponašanje.

- S obzirom na to da je Radničko vijeće najavilo svoje protivljenje privatizaciji i smanjenju pomorskog dobra, Uprava je pokušala opstruirati našu sjednicu na kojoj smo ipak donijeli dokument koji će biti predan potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu. U dokumentu navodimo suprotstavljanje najavljenoj privatizaciji na hrvatski način – kazao je Grgić, šef Radničkog vijeća koje je sjednicu održalo pod vedrim nebom.

Peticija ide Polančecu

Radničkih 750 potpisa za smjenu direktora Matka Balića predat ćemo Damiru Polančecu, potpredsjedniku Vlade koja je dužna brinuti o škveranima – najavio je sindikalist Šegvić.

Jurišić. Vijeće je imalo prostor za skup

Tvrdnje su neistinite jer je Radničkom vijeću dodijeljen prostor u Poslovnom centru. Za potrebe sjednice, Uprava je ponudila uređenu i klimatiziranu učionicu na drugom katu Škole za var, tako da začuđuje potreba održavanja sjednice na “otvorenome”.
Dodao bih i to da je još 11. rujna Radničkom vijeću škvera dostavljen i Prijedlog sporazuma o određenju uvjeta za rad Radničkog vijeća, koje uživa našu podršku - izjavio je Josip Jurišić, glasnogovornik “Brodosplita”.

Naslovnica Split