Dalmacija Split

reporterski đir s fureštima koji su došli naučit kako se igra naša igra

Na salbunu u balunu 40 mladih s Malte i iz Portugala: Vaaau, pičigin je vanderful!

reporterski đir s fureštima koji su došli naučit kako se igra naša igra
Vaaaau! Koliko ljudi! Koji genijalni sitni pijesak! Predobro! Bile su to prve reakcije skupine mladih Maltežana i Portugalaca, njih ukupno 37, nakon što su se jučer malo iza deset ujutro spustili na Bače. U naš grad su došli dan prije u okviru programa Europske komisije “Mladi na djelu”, a pod motom “On Move – Move On ... all together”.

Domaćin im je Ekološko društvo “Picigin Bačvice”, prije svega njihova članica Antonija Bosanac, a ruke im u organizaciji daju i volonterke udruge “Help”: studentica Rea Peran i mlada učiteljica Marijana Dražić-Balov.

– Namjera nam je promovirati vrijednosti zdravog načina života, sportskih aktivnosti na otvorenom, ekološke osviještenosti, međugeneracijske solidarnosti i aktivnog starenja, a sve to kroz brojne radionice i grupni rad, s naglaskom na upoznavanje s piciginom, našom tradicionalnom splitskom igrom – kazao nam je Branko Bosanac, tajnik ekoudruge “Picigin Bačvice” i ponosni otac organizatorice ove manifestacije.

‘Nije teško za naučit’

A u stvarnosti to izgleda ovako: njih 37 u istim majicama s logom projekta oduševljeno uskaču u plićak na Bačama i već za nekoliko minuta pokušavaju uhvatiti i drugome dobaciti balun za picigin. Ili, kako oni kažu – “pičigin”.

– Pa nije baš ni teško. Prvi put sam u Splitu, ali sam čuo za picigin. Gledao sam video o piciginu, malo se raspitivao o toj igri i, evo, sad ću pokušati nešto i naučiti – kazao nam je Leandro Martins, mladić sa sjevera Portugala, koji se već zaljubio u Split.

Cristian Micallef s Malte također misli da mu neće biti problem picigin, ali i ne opterećuje se previše, u Split je došao radi druženja i zabave, a picigin je samo dodatni sadržaj...

Split još nije dobro upoznao, ali ono što je vidio jako mu se sviđa. Osobito Matejuška. Svi su nam je ishvalili. I Bačvice, normalna stvar.

– Ma ovo je odlično! Jedino je malo prevruće, čak više vruće nego u Portugalu, ali nema veze – benevolentne su mlade Portugalke, dvije Francisce, Joanna, Barbara i Catarina.

Već sljedeći trenutak bacaju se u more, tko će govoriti na 35 stupnjeva... Uostalom, vrijeme je i da one otkriju čari picigina.

A evo i priče o nastanku ovoga projekta razmjene mladih. Prije nekoliko godina Ekološko društvo “Picigin Bačvice” ishodilo je od Ministarstva kulture rješenje o preventivnoj zaštiti picigina kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a do donošenja rješenja o njegovoj trajnoj zaštiti.
Alo, uberite dobro ovi balun i neka je stalno u arju, inače ću vas kacavat cili dan...
Kako im je za trajnu zaštitu bila nužna i međunarodna potpora još dviju zemalja, odlučili su se uključiti u projekt razmjene mladih s naglaskom na upoznavanje s tradicijskom splitskom igrom picigin.

‘Mladi na djelu’

I taj dio posla je odradila Antonija Bosanac, i to preko neformalne grupe “Raplection”, koju vodi Dijana Grgat iz Omiša. Prijavila se na trening osposobljavanja za izradu programa u okviru projekta “Mladi na djelu”. Taj projekt financira Europska komisija, a sam trening je bio održan lani u Austriji.

Tamo je Antonija upoznala tridesetak mladih ljudi, među ostalima Cristiana Micallefa s Malte, te Portugalca Leandra Martinsa.

Nakon što su uspješno završili trening, Antonija im je predložila da zajedno prijave projekt koji će se održati upravo u Splitu. Program su prijavili na natječaju Nacionalne agencije za projekte EU-a na Malti, koji je prihvaćen, te su im odobrena sredstva u iznosu od 24.000 eura za njegovo provođenje. To je sad već povijest. A budućnost?

– Želja mi je da ova ekipa šta nam je došla nauči nešto o Splitu i piciginu. A nadam se da ćemo, zahvaljujući njima, na idućem Prvenstvu svita u piciginu imati i koju ekipu s Malte i Portugala, pa i drugih zemalja, zašto ne? Neka i picigin uđe u Europsku uniju – puna je planova Antonija Bosanac, uspješna studentica talijanskog i engleskog na Filozofskom fakultetu.

Pa iako je u cijelom ovom projektu sudjelovalo puno ljudi, moramo naglasiti da je upravo ova mlada djevojka srce i duša cijeloga projekta. Naime, sve je ovo njezina ideja, a dok su se mladi Maltežani i Portugalci jučer banjali na Bačama, ona je trčala po najvećem zvizdanu da im preuzme karte za izlete, provjeri je li sve u redu s ručkom, s prijevozom. Ukratko, brinula je o tisuću stvari, a cijelo to vrijeme nije joj silazio osmijeh s lica.

DIANA BARBARIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

Kolumbijci

Triba udrit balun rukon odgori i uvik desnon. Ako će ovi stranci ostat u Splitu sedan dana, mogli bi naučit igrat. Mislim, barem osnove... Bija je meni jedan prika iz Kolumbije i za tjedan dana je naučija picigin – znalački će petnaestogodišnji Luka Mihalj, već iskusni piciginaš s Bača, koji je jučer pozorno pratio prve piciginaške korake naših prijatelja iz inozemstva.
– Nisu za bacit. Ipak su oni s mora – komentirao je i Ivan Radić, još jedan kupač s Bača.

Komentar iz ladovine: Predivno, ostat će im uspomena!

Predivno! Svaka im čast. Ne igram picigin, ali navijam za picigin. Dolazim tu na plažu na Bačvicama i pratim kako se smjenjuju generacije piciginaša i kako mladi ljudi prihvaćaju ovu predivnu igru – presretan je veselu skupinu novih piciginaša iz debele hladovine gledao jučer ujutro Stjepan Jukić Peladić, naš stariji sugrađanin.
Veseli ga da će ga sada – naš picigin – naučiti i mladi stranci, dragi gosti s Malte i iz Portugala.

– Ovo će im sigurno ostati lijepa uspomena iz mladosti. Nema sumnje da će ih naši momci i cure odlično ugostiti, pa po tome smo i poznati po svijetu. A to se onda nikada ne zaboravlja – istaknuo je naš sugovornik.

On uopće ne sumnja da će furešti vrlo brzo svladati osnove picigina, ali za postati vrhunski piciginaš trebat će im sati i sati igranja, bacanja po salbunu, batuda, modrica, zafrkancije, pijeska u mudantama...

‘Tai chi’ za zabavu i spiza za gušt

Mladi Portugalci i Maltežani bit će u Splitu do 14. kolovoza. U međuvremenu će na izlete na Plitvice i Brač. Smješteni su u Učeničkom domu na Visokoj i govore da im je odlično. Organiziraju kulturnu večer, sa svojim nacionalnim jelima, a svoje će zemlje predstaviti glazbom i videoprojekcijama.

Za subotu ujutro je na Bačama najavljena radionica “Tai chi”. Riječ je o borilačkoj vještini za koju je majstor Portugalac Leandro.

Naslovnica Split