Dalmacija Split

kolaps

Gradu biže milijuni: konzorcij više ne može platit odštetu za Arenu

kolaps

Konzorcij triju tvrtki u Lori je izgradio samo sportsku dvoranu (koja godinu dana zjapi prazna), dok su drugi sadržaji ostali tek sanak pusti

Čini se kako nema kraja problemima vezanim uz Spaladium Arenu. Na stranu činjenica da je velebni objekt već više od godinu dana zatvoren i svakoga dana u svakom pogledu sve više propada, kao i činjenica da je zbog neplaćanja najma Grad Split u dugu za dvoranu više od 20 milijuna kuna, sada se još poklopila i situacija da su svi članovi konzorcija – tvrtke “Konstruktor”, “Dalekovod” i IGH (Institut građevinarstva Hrvatske) − otvorili postupke predstečajne nagodbe. Dakle, svi su na koljenima i pitanje je kako će i u kojem opsegu Grad uspjeti namiriti svoja potraživanja u ovom slučaju, koja nisu baš mala.

Potraživanja

Naime, Grad od IGH konkretno po osnovi naknade štete vezane uz ugovor o javno-privatnom partnerstvu s tvrtkom TPN “Sportski grad” potražuje 126,3 milijuna kuna, od čega 119 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa s uračunatim kamatama, 5,7 milijuna kuna na ime izmakle komunalne naknade, kao i svih 46 milijuna eura s kamatama prema otplatnom planu kredita za izgradnju preostalih objekata u sklopu Spaladium centra koja se do ugovorenog roka (31. prosinca 2011. godine) nije realizirala.

Upravo je iznos od 126,3 milijuna kuna iznos garancije matične tvrtke, koju, kako doznajemo od Slavice Radić, voditeljice Odsjeka za zaštitu imovine i prava, Grad nije aktivirao. − U tijeku je postupak dogovaranja između Vlade, Grada i tvrtki konzorcija o mogućnosti dovršenja projekta, pa je još rano reći kojim će se putem krenuti – kazala nam je Radić.

Valja istaknuti da je IGH u planu predstečajne nagodbe uvjetno prihvatio spomenutu tražbinu Grada, što znači da se šteta zbog neizvršenja obveze nastala za Grad Split tek mora dokazati, što će biti predmet postupka mirenja ako se ove dvije strane nagode, ili u arbitražnom postupku pred sudištem Hrvatske gospodarske komore ako nagodba ne uspije.

Što se tiče ostalih dviju tvrtki, istaknimo kako je Nagodbeno vijeće u slučaju predstečajne nagodbe “Konstruktora” odbilo tražbinu Grada od 46 milijuna eura, koliko je iznosio kredit za građenje kompleksa u Lori, dok će se ostatak duga prema Gradu na ime komunalnog doprinosa, koji je tada s kamatama iznosio oko 116 milijuna kuna, dijelom otpisati, dijelom pretvoriti u vlasničke udjele Grada, a dijelom obročno vraćati s kamatama, tako da će na taj način od ove građevinske tvrtke dobiti tek nekih 14 milijuna kuna.

Propustili rok za kaznit i ‘Dalekovod’

Što se tiče “Dalekovoda”, Grad Split je, kako smo već pisali, propustio rok za prijavu tražbine u predstečajnoj nagodbi. Za sada je još neizvjesno prognozirati ishode svih spomenutih situacija za Grad Split, to više što je raskid ugovora o javno-privatnom partnerstvu pravno jako složen i taj će postupak trajati mjesecima.

nikolina lulić

Predstečajna nagodba

•• Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća (petak, 2. kolovoza), osim prezentirane informacije o aktivnostima vezanim uz problem Spaladium Arene, vijećnicima će biti predložen i zaključak o prihvaćanju plana predstečajne nagodbe IGH od strane Grada, prema kojem se tvrtka uvjetno slaže s tražbinom Grada od 126,3 milijuna kuna, nakon što se o tome odluči u postupku mirenja ili arbitražom.

Baldasar: Želimo pomoći IGH-u

•• − Grad je prema IGH-u, koji je u predstečajnoj nagodbi, prijavio potraživanje od preko 400 milijuna kuna, na ime komunalnog doprinosa, komunalne naknade i kredita od 46 milijuna eura. To je prava šteta za IGH, koji zapošljava više od 500 inženjera. Grad im želi pomoći i u tom ćemo smislu predložiti da Vijeće prihvati njihov plan predstečajne nagodbe − istaknuo je gradonačelnik Ivo Baldasar na jučerašnjem brifingu za novinare.

Naslovnica Split