Dalmacija Split

kulturna razmjena

Učiteljice sa Spinuta Bugare osladile mandulatom

kulturna razmjena

Učiteljice Maja Jerčić, Ivana Bokavšek, Ivka Vukman i Lidija Čajkušić

Učitelji Osnovne škole “Spinut” vratili su se s trećeg susreta projektnih timova u sklopu Comenius projekta Let’s meet where our cultures meet (Nađimo se tamo gdje se nalaze naše kulture), koji se održao u Burgasu, trećem gradu po veličini u Bugarskoj.

Osnovnu školu “Spinut”, koja je koordinator cjelokupnog projekta, predstavljale su učiteljice Maja Jerčić, Ivana Bokavšek, Ivka Vukman te Lidija Čajkušić. Domaćin posjeta bila je Osnovna škola “Sveti Kliment Ochridski”, a osim hrvatskog tima, gostovali su i predstavnici Poljske, Italije, Grčke, Bugarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litve i Turske.

U sklopu projekta, članovi školskog tima su zajedno s učenicima pripremali u školskoj kuhinji naša tradicionalna jela. Brošura s fotografijama i receptima jela napravljena je i podijeljena predstavnicima svih zemalja sudionica u projektu. Učenicima i učiteljima su predstavljena tri tradicionalna proljetna jela (krem juha od povrća, pašticada i rožata) te tradicionalna ljetna jela (salata od hobotnice, brudet).

Posebni interes su izazvale tradicionalne slastice – kroštule, rafioli, bobići i mandulat. Domaćini su priredili večeru tradicionalnih bugarskih specijaliteta, večer bugarskih plesova i pjesama.

Na večeri tradicionalnih jela sudjelovale su i ostale države koje su donijele svoje specijalitete. Velik trud je uložen u organizaciju ovog susreta, a dobrodošlica se osjećala na svakom koraku. Učitelji su razmjenjivali iskustva vezana uz rad s učenicima, školske sustave i dogovarali daljnje aktivnosti u projektu. Na svakom susretu domaćini organiziraju posjet nastavi, obilazak škole, jednu plesnu radionicu i posjet jednoj od lokalnih znamenitosti vezanih uz temu projekta. U ovom su slučaju to bila mjesta na obali Crnog mora: Pomorie, Nessebar, mjesto pod zaštitom UNESCO-a, te Sozopol.

M.J.
Naslovnica Split