Dalmacija Split

gerilska akcija

Na spomeniku Tuđmanu ukazao se - Tito!

gerilska akcija
Tijekom noći sa subbote na nedjelju kod spomenika Franji Tuđmanu osvanuo je transparent s Titovim imenom. U našu redakciju stigao je e-mail sljedećeg sadržaja:

Potaknuti nezadovoljstvom zbog podizanja spomenika Franji Tuđmanu, čovjeku koji je svim silama pokušavao izbrisati identitet Dalmacije (zbog čega je istu krstio svojim imenom - Južna Hrvatska), te koji je kumovao kulturnoj, gospodarskoj i političkoj devastaciji Splita 90-tih godina prošlog stoljeća, odlučili smo se na razvijanje transparenta s natpisom "Tito" čime želimo poručiti zaboravljivom narodu da ovaj grad pamti i neku bolju povijest.

Naime, na mjestu postavljenog spomenika prije 51 godinu (točnije 7. svibnja 1962. godine) Josip Broz Tito je održao jedan od svojih nekoliko povijesnih govora, pa izbor lokacije držimo samo još jednim tihim nastojanjem revidiranja prošlosti, a što je i inače svojstveno ljudima s ovih prostora.


Takav simbolički čin revizije vješto sakriva sve ono što je u Titovoj eri gospodarski stasalo da bi u eri njegovog sljednika Tuđmana i njegovog projekta prvobitne akumulacije kapitala i pripadajućeg podizanja tajkunske klike, bilo uništeno u samo jednom desetljeću.

O tome najbolje svjedoči Tuđmanova ideja o dvjesto bogatih obitelji te Miroslav Kutle kao glavni izvršitelj takve ideje, zbog koje su srozali gradsko gospodarstvo i velike firme poput Slobodne Dalmacije, Jugoplastike, Jugovinila, Dalme, Jadrantekstila, Prerade i Uzora. Radnici tih tvrtki danas su na prosjačkom štapu, a grad je prepušten turističkoj djelatnosti kao jedinoj vitalnoj gospodarskoj grani.

Naglašavamo da nismo povezani ni sa jednom političkom strankom, a ovim činom, koji možete vidjeti na priloženim fotografijama, istupamo kao nezadovoljni građani.

Građani Splita
Naslovnica Split
Page 1 of 16FirstPrevious[1]2345678910Last