Dalmacija Split

(ne)moć

Pomoćnica ministrice na tribini u Splitu: Nećemo spriječiti radove na gradnji križa na Marjanu; Šundov: Naravno kad više ne mogu!

(ne)moć

Foto: Jakov Prkić / CROPIX

Ministarstvo kulture neće spriječiti započete radove na gradnji križa na Marjanu koji se odvijaju mimo njihove preporuke. Ovu informaciju su novinari teškom mukom uspjeli doznati od pomoćnice ministrice Sanje Šaban
na tribini održanoj u prostorijama Konzervatorskog odjela.

Najprije je pomoćnica počela time kako je samoj sebi kazala da neće govoriti o križu, da bi onda rekla kako je Grad odredio dimenzije križa, a oni samo odobrili konzervatorsku podlogu pa su kasnije dali preporuku koju bi visinu
voljeli. Tek na izravno pitanje hoće li zabraniti gradnju križa za kojeg je izdana potvrda glavnog projekta da bude visine 10 metara (bez postolja), pomoćnica Šaban je kratko rekla:

- Nećemo. Kontrolirat ćemo da se radovi odvijaju u skladu s konzervatorskom podlogom. Tvrtka Lokošek projekt ponudila je četiri rješenja, od kojih je jedno bilo od osam metara, a Grad je odabrao ono koje se njemu svidjelo – kazala je pomoćnica ministrice.

To je pak potpuno drugačije od riječi Andree Zlatar Violić. Prošlog vikenda u Foyeru HNK na izravno pitanje može li Grad graditi po važećoj lokacijskoj dozvoli nakon što je Majran proglašen kulturnim krajolikom i temeljem toga izdana dopuna mišljenja konzervatora da križ s postoljem ne smije biti veći od 8 metara kratko je rekla:

- Ne može!

Također, pomoćnica ministrice i pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić objasnili su mjere zaštite koje su uvedene za Marjan koji je proglašen zaštićenim kulturnim krajolikom. Članovi Društva Marjan na tribini su uputili primjedbe kako su neke čestice izostavljene iz obuhvata te tražili da se stavi odredba kako nema nove gradnje na području zaštićenog krajolika.

- Dostavite sve primjedbe. Ja sam isto protiv gradnje na Marjanu. Moguće da smo preskočili koju česticu - kazao im je Bužančić. Pročelnik konzervatora je prozvao medije da napuhuju mogućnost gradnje na Marjanu
uspoređujući ga sa Srđem.

- Nema ni jednog investitora koji se pojavio s takvom idejom – kazao je Bužančić i pohvalio se time kako u zadnje tri godine nije na Marjanu sagrađena ni jedna zgrada ni kuća, a nije prihvatio protuargument da je za
to zaslužan GUP koji ne dozvoljava stanogradnju u Park šumi.

Šundov: Ministarstvo se više ne pita

Dogradonačelnika Juru Šundova kojeg smo zatekli na Peristilu prije otvaranja izložbe o crkvicama na Marjanu obrat u stavu Ministarstva kulture nije iznenadio. Premda su se Šabanova i Bužančić trudili uvjeriti medije kako oni nisu određivali visinu križa, nego Grad, Šundov tvrdi suprotno.

- Radili smo po propisima. Ministarstvo kulture nije htjelo križ od 21 metra, nego da bude 10 metara. Nakon što je lokacijska dozvola ishođena oni su prestali biti stranka u postupku. Ovo je sad bila naknadna pamet.
Ne znam što je ovo trebalo ministrici. Netko joj je podvalio – komentirao je Šundov.

U međuvremenu je prošao Bužančić u šali mu dobacivši da ne širi kampanju, ne djelujući imalo zabrinut što je njegovo Ministarstvo upravo doživjelo blamažu.

Sandi VIDULIĆ
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last