Dalmacija Split

sporni pravilnik

HZZO: Nema mukte u zubara, falili smo...

sporni pravilnik

Kako stvari stoje, bijele plombe i dalje će se naplaćivati po cjeniku Stomatološke komore / FOTO: CROPIX

Posljednji Pravilnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji je nedavno ugledao svjetlo dana u Narodnim novinama, omogućio je svim građanima besplatne bijele plombe.

- Prema tom pravilniku svi oni koji žele popravljati zube, mogu besplatno staviti bijelu plombu i za to ne trebaju platiti ni lipe. No, da sve to u stvarnosti neće biti tako te da stomatolozi neće lako prijeći preko toga da u javnom zdravstvu pacijentima stavljaju besplatno bijele plombe, slijedi iz najava iz HZZO-a.

Oni su rekli da je taj novi pravilnik pogreška, koja će se na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a otkloniti. Prema toj novoj odluci koja se sprema, bijela plomba moći će se dobiti samo za prva tri zuba (prednji zubi), a za ostale zube će besplatna biti crna plomba, dok će se bijela naplaćivati prema cjeniku Stomatološke komore - doznajemo od dr. Dragomira Petrica, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Prema njegovim riječima, s novom, ispravljenom odlukom HZZO-a u Domu zdravlja se ne slažu i ako do nje dođe, neće je prihvatiti.

Smrt javnog zdravstva

- Unaprijed najavljujem kako takvu moguću novu odluku mi u Domu zdravlja nećemo poštovati, bez valjane argumentacije, a do sada nikada nismo dobili argumente da je po ovom pitanju HZZO u pravu.

U međuvremenu smo dobili i kaznu u obliku opomene od HZZO-a jer navodno ne poštujemo njihovu prethodnu odluku da pacijentima naplaćujemo usluge popravljanja zubi bijelom plombom po cjeniku Stomatološke komore. Iz HZZO-a su nam putem te kazne poručili kako smo dužni poštovati stav HZZO-a, a mi smatramo da je taj stav HZZO-a nezakonit.

Po nama mi ne prodajemo boju plombe, već uslugu popravka zuba i to u radno vrijeme stomatologa koncesionara koji su svoje osmosatno radno vrijeme “prodali” HZZO-u i za što dobivaju glavarinu.

Zbog toga, budući da bi se radilo o dvostrukom naplaćivanju i “smrti” javnog zdravstva, mi u Domu zdrvalja i dalje nećemo ljudima naplaćivati bijele plombe. Dok se god zakon ne promijeni, pacijenti će moći bijele plombe dobiti besplatno - odlučan je dr. Dragomir Petric.

Ostojić upoznat s problemom

Prilikom nedavnog posjeta KBC-u Split i ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić je ustvrdio kako je upoznat s problemom “plombiranja” te kako neće dopustiti da se javno zdravstvo ugasi.

Ivica Marković

Dr. Varga: Pravnik je pogriješio!

Pravnik koji radi u HZZO-u i koji je pisao ovaj pravilnik krivo ga je napisao. Dakle, pogriješio je i dobio je ukor. Ova odredba kako pacijenti imaju pravo besplatno dobiti bijele plombe za sve zube bit će promijenjena već idući tjedan. Po novoj odluci koju ćemo donijeti, ponovno će pacijenti besplatno moći dobiti bijele plombe za prva tri zuba (prednji zubi), dok će za ostale zube bijele plombe morati platiti po cjeniku Stomatološke komore - kazao nam je dr. dent. med. Siniša Varga, direktor HZZO-a.


Naslovnica Split