Dalmacija Split

zaKASNJELI POTEZ

Poznati Splićani o Anđelki Visković: Kerum ju je stvorio i to joj je najveći uteg

zaKASNJELI POTEZ

Željko Kerum i Anđelka Visković prije tri godine: pobjednički šampanjac novog gradonačelnika i najbližih suradnika /Joško Ponoš/Cropix

Hoće li joj hipoteka prvog suradnika gradonačelnika Željka Keruma biti pretežak teret ako se odluči na gradonačelničku kandidaturu – pitanje je koje visi nad dogradonačelnicom Anđelkom Visković nakon što se počela javno distancirati od Keruma i njegove politike.

Prvi korak Viskovićeve u formiranju političke platforme za moguću kandidaturu javni je uzmak od Keruma i njegova Hrvatskog građanskog saveza (HGS); poručila je javnosti kako će „do kraja mandata biti nezavisna, baš kao što je bila i prvog dana“. Konačnu odluku o kandidaturi Anđelka Visković najavila je u danima nakon Nove godine. Kako će, te hoće li birači uopće honorirati objektivno zakasnjeli izlazak Viskovićeve ispod Kerumova šinjela, priupitali smo nekoliko splitskih uglednika.

‘Ponijela je politika’

– Usuđujem se reći, malo ljigavo ponašanje – prvi je komentar ugledne profesorice i psihologinje Mirjane Nazor.

– Ako je već cijelo vrijeme znala, a u to nema sumnje, kako se Kerum odnosi prema gradu i gardonačelničkim obvezama, zbog čega se davno prije nije od njega distancirala, nego sada, nekoliko mjeseci pred lokalne izbore? Bilo bi bolje da je šutjela da kraja mandata. Njezina kandidatura može biti dvosjekli mač, ovisno o tome kako je birači osobno doživljavaju.

S jedne strane, pokazala je radišnost i sposobnost u vođenju gradskih poslova. No, s druge strane, ne može pobjeći od činjenice da je bila Kerumova suradnica i da ju je on, zapravo, lansirao u politiku. Ona je Kerumov kadar i Kerumov izbor – smatra psihologinja Nazor.

Prof. Ivo Lozić, splitski stručnjak za urbanizam i predsjednik društva „Marjan“, drži kako je „gospođu Visković politika možda malo ponijela u visine“.

– Vjerojatno sada smatra kako oslobođena Kerumovih okova može bolje i više. Međutim, ona se sama mora zapitati je li uopće za politiku. Da nije bilo Keruma, nikada ne bi ušla gradsku vlast. Isto tako, da nije bilo Kerumova nagovora, uvjeren sam, nikada se ne bi bavila politikom. Ipak je ona prije ulaska u politiku bila profesorica matematike, te je vodila jedan sasvim drugačiji, mirniji život - kaže Lozić.

‘Osoba bez karizme’

Sociolog Dražen Lalić smatra kako je Anđelka Visković „osoba zadatka, ali bez karizme i političke težine“.

– Količina vremena koju netko provede u politici odgovara količini gubljenja vjerodostojnog pogleda na sebe i na svijet. Kerum, zapravo, nije izabrao loše dogradonačelnike. Jure Šundov i Viskovićeva vadili su mnoge vruće krumpire za Keruma i spržili ruke.

Ne znam što joj treba veći stupanj „političkih opekotina“. Ona je jako vrijedna i uhvati se u koštac s problemima. Međutim, Kerumova negativna karma i negativna bilanca trajno će obilježiti Visković i presuditi svakoj njezinoj političkoj ambiciji. Ona je jedna pristojna i uglađena profesorica, no nema političko značenje – zaključuje Lalić.

Sociolog i svećenik don Ivan Grubišić, jedan od anketnih favorita za lokalne izbore u Splitu, također smatra kako se Anđelka Visković prije trebala distancirati od Željka Keruma.

– Kandidatura za gradonačelnika stvar je njezine osobne procjene, kao i dogovora s obitelji. Ona je ozbiljna žena i znat će donijeti odluku. Međutim, davno prije morala se distancirati od Keruma. Ne samo da se nije na vrijeme distancirala, nego će svoj dogradonačelnički mandat odraditi do kraja. Tu se postavlja pitanje njezine iskrenosti. Možda bi birači znali cijeniti kad bi dala ostavku i tako se radikalno maknula od Keruma. Njezine realne izborne šanse teško je u ovom trenutku procijeniti, drži Grubišić.

Denis KRNIĆ

Naslovnica Split
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last