Dalmacija Split

vaganje zasluga  

Dr. Pavlov: ‘Sanus‘ baca ljagu na projekt dnevne bolnice

vaganje zasluga          
/ Cijenimo sve što je Udruga “Sanus” učinila i što još uvijek čini za poboljšanje uvjeta na Pedijatriji, no projekt dnevne bolnice ponajprije je zasluga medicinskog osoblja s Odjela za hematologiju i onkologiju splitskog KBC-a. Prozivati nas da smo se okitili njihovim radom i trudom stoga je potpuno neopravdano - kazao je dr.sc. Neven Pavlov, predstojnik Klinike za dječje bolesti, odgovarajući na optužbe predsjednice Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Sanus” Božene Anić koja je izjavila kako ona posljednjih sedam godina lobira kod svih ministara za dnevnu bolnicu, te da je njezinim angažmanom bolnica dobila milijun kuna u ovu svrhu.

Što će ministar reći?

Pavlov kaže kako uopće ne želi ulaziti u razloge takvih istupa u javnosti, no da na njih mora odgovoriti zbog struke, ali i brojnih donatora koji su godinama izdašno pomagali Pedijatriji, a ispada kako je to činio samo “Sanus”. - Ovim je bačena ljaga na čitavu akciju izgradnje dnevne bolnice. Što će ministar zdravstva Rajko Ostojić reći na to da jedna udruga proziva bolnicu?! Zašto je, uostalom, uopće važno kolike su čije zasluge - valjda bi svima trebalo biti najbitnije da se dnevna bolnica konačno napravi - kaže Pavlov.

Ideja stara 30 godina

Ideja o dnevnoj bolnici došla je od dr. Srđane Čulić prije gotovo 30 godina kad je ona za posjeta jednoj bolnici u Monzi vidjela pozitivne efekte takvog liječenja djece. - Nije to, dakle, krenulo iz “Sanusa”, već iz naše bolnice. Problem je, međutim, što su uvijek postojali neki drugi prioriteti, poput kardijalne kirurgije, dijalize, Jedinice za intenzivno liječenje djece...

Dnevna bolnica, međutim, konačno dolazi na red, to je uostalom i prioritet dr. Darka Duplančića, ravnatelja splitskog KBC-a - kaže Snježana Krpeta, glavna medicinska sestra na Pedijatriji. - U “Sanusu” s kojim mi, inače, godinama imamo odličnu suradnju i ne znaju što su liječnici i sestre napravili da se ovaj projekt konačno realizira. Cijenimo njihovu ulogu u davanju psihološke potpore roditeljima bolesne djece, ali u stručna pitanja Klinike nemaju se što miješati - poručuju dr. Pavlov i glavna sestra Krpeta.

linda perić

Kosor je donirala novac za krevete na Hematoonkologiji

 Pedijatrije demantiraju izjavu o tome kako je “Sanus” kupio krevete na Hematoonkološkom odjelu. Za to je, zapravo, zaslužna bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor kojoj je nakon predsjedničke kampanje ostalo 500.000 kuna - polovicu tog iznosa dala je bolnici u Klaićevoj, a drugu polovicu donirala je Pedijatriji.

Nekoliko infuzomata, prema riječima sestre Snježane Krpete, jest kupio “Sanus”, no donirali su ih još i Rotary klub Split, Udruga “Krijesnice”, “Brodosplit”... Zahvaljujući splitskom ogranku UHDDR-a uređen je dnevni boravak na Pedijatriji, a Udruga “Naš mali svijet” organizirala je humanitarnu akciju kojom je za dnevnu bolnicu prikupljeno 308.000 kuna.

- Najveću zahvalnost dugujemo, ipak, gospodinu Dušanu Petričeviću koji se nakon smrti svoje djevojčice posvetio humanitarnom radu i za našu Kliniku skupio 400.000 kuna. Kao donatori tu su još i obitelj Denac, Petričušić i Glavinović, te belgijska fundacija “Lacrima ad Victoria” - kaže Snježana Krpeta.


Naslovnica Split