Dalmacija Split

autori i izvođači radova na ‘novoj rivi’ šute o njezinim nedostacima

PROCEDURA I AUTORSTVO Na spomen ‘višala’ svi se prave mutavi

autori i izvođači radova na ‘novoj rivi’ šute o njezinim nedostacima

Ima li uopće splitska Riva pravomoćnu uporabnu dozvolu, pitanje je na koje nam nisu odgovorili ni u gradskoj upravi ni u tvrtkama Numen i 3LHD, koji dijele autorska prava na novi izgled Rive... No, izjavljivali su da je bilo prilagodbi uvjetovanih brzi

Jesu li nosači tenda, popularno zvani „višala“, bez uporabne dozvole kako tvrdi pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac? Za Rivu je izdana uporabna dozvola na Sudamju 2007. U njoj piše da montaža dijela urbane opreme nije dovršena, kao i izvršena ispitivanja vezana uz funkcionalnost konstrukcije i podiznih elektroormara, te da nije dostavljen zapisnik o ispitivanju instalacija kanalizacije.

Stoga je Povjerenstvo za tehnički pregled zauzelo mišljenje da je navedene nedostatke potrebno ukloniti do 1. lipnja 2007. Međutim, to se nije dogodilo jer je Državni ured za reviziju u Izvješću o poslovanju Grada Splita, u srpnju 2008. naložio Gradu kako treba „za uređenje Rive ishoditi pravomoćnu uporabnu dozvolu, odnosno otkloniti nedostatke utvrđene u uporabnoj dozvoli“. Jesu li nosači tenda prošli tehnički pregled, pokušali smo doznati od jednog od autora, produkt-dizajnera Nikole Radeljkovića iz „Numena“.

Režiseri i scenografi

- Nije mi poznato jesu li otklonjeni nedostaci, nisam ovlašteni arhitekt. To morate pitati 3LHD – kaže Radevenjić, čiji je studio bio zadužen za izradu urbane opreme Rive. - Autorska prava Numen i 3LHD međusobno dijele, tako da su 3LHD režiseri projekta Rive, a Numen scenografi - objašnjava Radevenjić, koji je već prije naglasio da je bilo prilagodbi uvjetovanih brzinom rokova izrade i odabirom izvođača.

Silvano Bralić
je prije pet godina izjavio kako su „inženjeri Adriacinka svojim savjetima pomagali projektantima iz Zagreba, jer ono što su oni ‘nacrtali’ bilo je potpuno neizvedivo kad su u pitanju nosači tenda“.

Jesu li inženjeri „Adriacinka“ doveli do eventualnih odstupanja od građevinske dozvole, pa su nosači tenda “narasli višlji” 60 centimetara od predviđenih nacrta u glavnom projektu, nismo mogli doznati. Naime, Bralić nam se prije negoli smo ga uspjeli išta pitati o Rivi opravdao da je na sastanku, da ne zna dokad će biti slobodan i žurno prekinuo vezu. Zašto su nosači tenda narasli mimo projekta, kako je izmjerio geodet kojeg je angažiralo Društvo prijatelja kulturne baštine, upitali smo 3LHD.

Također, tražili smo od njih da nam dostave dokaz kako Riva ima pravomoćnu uporabnu dozvolu. A zanimalo nas je, u okviru najavljene priče oko njihova sudjelovanja u novoj urbanoj opremi, imaju li pravo tražiti posao temeljem autorskih prava ako nije poštovana legalna procedura. Ali, već tri dana odgovor od 3LHD-a ne možemo dobiti, s tim da smo sa Sašom Begovićem, jednim od glavnih projektanata, pokušavali kontaktirati na sve moguće načine. Je li ta šutnja priznanje svih optužbi upućenih na njihov račun?! Nismo dobili odgovor ni od Grada na pitanje o tome ima li Riva pravomoćnu uporabnu dozvolu.

sandi vidulić

Autorska prava i procedura

Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak tvrdi da autorska prava nemaju nikakve veze s poštovanjem propisane procedure.

- Riječ je o dvije odvojene stvari. Grad kao investitor treba zatražiti sazivanje komisije koja će obaviti pregled i izdati pravomoćnu uporabnu dozvolu za Rivu.

Dr. Tukić: Ne angažirajte više 3LHD

Dr. Ante Tukić tvrdi kako Društvo prijatelja kulturne baštine, čiji je on član Predsjedništva, izražava punu podršku Zlatku Uzelcu, pomoćniku ministrice kulture. Dr. Tukić kaže i da 3LHD ne zaslužuje da im se povjeri uređenje Rive.

- Javnost nije nikad prihvatila „višala“, u četiri dana skupilo se 12.000 potpisa protiv njih. Radna skupina za Rivu, koju je oformila bivša vlast, a u kojoj je bila većina arhitekata, također je zahtijevala njihovo uklanjanje. Što se tiče autorskih prava, ni Dražena Grgurevića, koji je na Rivi početkom osamdesetih projektirao parkić, nije se pitalo prilikom uklanjanja. Zašto arhitekti ne brane autorska prava Jure Bešlića i Ivana Jurića, pobjednika natječaja na zapadnoj obali, koji kažu da je Grad poslove projektiranja povjerio Nenadu Mikulandri? Po zakonu arhitekti se ne mogu pozivati na autorska prava kad se uoče tehničke greške u njihovu radu, a o nefunkcionalnosti „višala“ mogla bi se ispisati čitava „Slobodna“ – smatra Tukić.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last