Dalmacija Split

neočekivano velik broj natjecatelja javilo se na natječaj koji provodi splitsko društvo arhitekata

DAS: Za novi izgled istočne obale pristiglo 27 radova

neočekivano velik broj natjecatelja javilo se na natječaj koji provodi splitsko društvo arhitekata

‘Konačni broj   zasad ne mogu reći jer radovi još stižu poštom’, kazala nam je tajnica natječaja za istočnu obalu Gradske luke Marijana Bronzović

Natječaj za istočnu obalu Gradske luke ima, za naše prilike, odličan odaziv. Postalo je uobičajeno da samo trećina natjecatelja koji su predigli natječajne podloge preda svoje radove, a sada ih je od 34 koji su preuzeli podloge njih 80 posto predalo radove. Dosad je pristiglo 27 radova, a konačni broj zasad ne mogu reći jer još stižu poštom – kazala nam je tajnica natječaja za istočnu obalu Grake luke Marijana Bronzović.

Inače, natječaj provodi splitsko Društvo arhitekata, a Grad Split je investitor. Odaziv za istočnu obalu svakako je bolji nego za Rivu, jer na tom je natječaju sudjelovalo samo 11 natjecatelja, a za zapadnu obalu samo 12 njih. Možda je natjecatelje privukao zadatak, no ne smiju se zanemariti ni izdašne nagrade u vrijeme recesije, kad mnogi arhitekti nemaju posla.

Pet nagrada od 100.000 kuna

Naime, ovo je neobičan natječaj anketnoga tipa na kojemu nema pobjednika, nego se nudi pet jednakovrijednih nagrada od 100.000 kuna, što je nesumnjivo prilika za zaradu.

Također, natječaju je bio produljen rok za predaju radova za mjesec i pol dana, tako da su arhitekti imali dovoljno vremena da promisle i uobliče svoje ideje.

Premda postoji program koji je izradio Eduard Katačić, natječaj je anketnog tipa, što znači da Grad poziva natjecatelje da predlože ideje kako urbanistički sagledati prostor istočne luke, u kojem nisu integrirani samo prometni sadržaji, nego se, prema programu natječaja, otvara i prostor za stanogradnju na istočnoj obali.

Naime, po sadašnjem GUP-u stambeni su sadržaji tamo zabranjeni, ali Katačićev program tolerira ih u manjoj mjeri, što znači da se već razmišlja o budućim izmjenama GUP-a.

Zanimljivo je da su natjecatelji dobili na uvid IGH-ovu prometnu studiju Splita i okolice, koja je koštala više od deset milijuna kuna, a do danas nije postala službeni dokument.

Žiriranje gotovo do sredine travnja

Također, kad natječaj bude okončan, a očekuje se da bi žiriranje moglo biti gotovo sredinom travnja, još nije jasno što će biti poslije. Prema jednoj varijanti koju je iznio Jure Šundov, netko bi trebao sintetizirati nagrađene materijale te iz njih izraditi program s kojim bi se išlo na novi natječaj realizacijskog tipa.

Zanimljiv je i podatak da Grad Split jedva da ima nešto vlasništva u nekretninama na istočnoj obali. Kao što je indikativno i to da Lučka uprava mimo aktualnog natječaja vodi projekt proširenja ljetnih vezova na vanjskom lukobranu, koji spada u obuhvat natječaja koji Grad skupo plaća.

Sandi VIDULIĆ

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last