Dalmacija Split

Zvonko Šegvić: Tužit ćemo DIV zbog neistina i odavanja poslovne tajne

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić na današnjoj je konferenciji za novinare najavio podnošenje tužbe protiv DIV-a zbog iznošenja neistina i poslovnih tajni o Brodosplitu, ustvrdio je kako ta tvrtka ne ispunjava uvjete natječaja za kupnju Brodosplita, te da treba pokrenuti treći krug privatizacije tog splitskog brodogradilišta.

Šegvić je najavio podnošenje tužbe protiv s DIV zbog, kako je rekao, neistina i poslovnih tajni o Brodosplitu koje je vodstvo te samoborske tvrtke, ponuditelja za kupnju splitskog brodogradilišta, iznijelo na nedavnoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

"Predstavnici DIV-a su, po zakonu, dužni poštivati poslovnu tajnu o Brodosplitu, a umjesto toga oni iznose laži i neistine čime dovode Brodosplit u tešku situaciju i otežavaju mu sklapanje novih ugovora za gradnju brodova", ustvrdio je Šegvić.

Napomenuo je kako će tužba protiv DIV-a biti podnesena nakon konzultacija sa odvjetnicima Hrvatske udruge sindikata.

Po Šegvićevim riječima neprihvatljivo je stajalište predstavnika DIV-a u kojem oni zagovaraju ili stečaj Brodosplita ili da ta tvrtka postane vlasnik splitskog brodogradilišta po načelu "ili stečaj ili mi".

Na taj se način ucjenjuje Vlada RH, kaže Šegvić koji smatra da treba pokrenuti treći krug privatizacije Brodosplita.

Čelnici DIV-a su na prošlotjednoj konferenciji za novinare u Zagrebu izvijestili kako ta tvrtka ostaje kod svoje ponude za privatizaciju Brodosplita, a odgovor Ministarstva gospodarstva očekuju do 15. ožujka.

Odgađanje odgovora na ponudu DIV-a nikome nije u interesu, izjavio je tada predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak navodeći da je u zadnje dvije godine u Brodosplitu stvoren gubitak veći od 1,2 milijarde kuna te da Brodosplit mjesečno stoji državu 40 miljuna kuna dodatnih troškova.

Sve to, kazao je tada Debeljak, povećava trošak rekonstruiranja, a tako i dio tog troška od 40 posto koji se odnosi na ponuditelja. Taj trošak za ponuditelja je, prema njegovim riječima, od dostavljanja ponude prije dvije godine povećan za 500 miljuna kuna, na dvije milijarde kuna, no unatoč tome DIV i dalje stoji iza svoje ponude.

Šegvić je danas ustvrdio kako DIV ne ispunjava uvjete natječaja za kupnju Brodosplita, navodeći kako su tražili od središnjice Državnog odvjetništva u Zagrebu da se očituje je li DIV ispunio uvjete iz natječaja kojima se traži bankovno jamstvo ponutitelju za kupnju brodogradilišta.

Tvrdi i da DIV ne ispunjava ni odredbu Agencije za upravljanje državnom imovinom po kojoj ponuditelj za kupnju brodogradilišta treba imati "vlastiti i stvarni doprinos".

Šegvić zamjera DIV-u što je u svojem programu za Brodosplit predvidio smanjenje uloge sindikata u splitskom brodogradilištu.

"Mi kao sindikat ne želimo sukob sa DIV-om, nego samo želimo poštivanje zakona", kazao je zatraživši od Vlade da se žurno riješi problem Brodosplita, jer to brodogradlište iz dana u dan zapada u sve težu situaciju.

Šegvić je novinarima pokazao i dokumentaciju do koje je došao, a kojom, kako je rekao, potkrepljuje svoja iznesena stajališta.

hina
arhiv cropix

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last