Dalmacija Split

prodavači na splitskoj ribarnici slažu se s prijedlogom mira kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede, o uvođenju elektroničkih blagajni, ali upozoravaju i na neke probleme:

RAČUN ZA SVAKU RIBU 'Kako će nam montirati kase kad na peškariji nema ni struje?'

prodavači na splitskoj ribarnici slažu se s prijedlogom mira kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede, o uvođenju elektroničkih blagajni, ali upozoravaju i na neke probleme:

− Treba napokon uvesti red na peškariji jer sada se ovdje svašta događa. Ali za to sada nema uvjeta jer kasu nemamo gdje uključiti u struju, niti bismo je imali gdje držati kad pada kiša − kažu prodavači

Ante Čizmić / CROPIX
Trebalo bi uvesti kase i izdavati račune za prodanu ribu jer treba napokon uvesti red na peškariji. Sada se ovdje svašta događa. Inspekcije nisu dovoljne jer neki i dalje nelegalno prodaju ribu.

Inspekcija ide na nas koji smo uredno registrirani, dok onome koji nema registriranu tvrtku ili obrt ne mogu baš ništa. Taj se samo makne od banka kad vidi inspektora, ode i ostavi ribu – rekla nam je u nedjelju Silvana Lasić, prodavačica na splitskoj ribarnici.

Povod je bila izjava Mira Kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede i dugogodišnjeg predsjednika Udruženja ribarstva pri HGK-u, da će po uzoru na najavljene fiskalne blagajne nastojati s Ministarstvom financija isto dogovoriti za ribarnice.

Tako bi se eliminirao dio sive ekonomije, jer bi svaki prodavač na ribarnici imao elektroničku blagajnu koja bi svaki račun slala direktno u poreznu evidenciju. Jedan splitski ugostitelj rekao nam je da bi odmah trebalo uvesti bilo kakve blagajne na ribarnicama, jer na one fiskalne treba čekati barem dvije godine.

− Na splitskoj peškariji znanstvena je fantastika dobiti račune R1 ili R2, tamo vlada čisti šverc jer mnogi rade bez obrta ili tvrtke. Od onih koji su uredno registrirani, samo nekoliko njih izdat će vam račun R1 ili R2, i to nevoljko.

Zbog toga bi trebalo provući kabele za struju i uvesti obične blagajne, a to bi se moglo realizirati u najviše tri mjeseca – kaže ugostitelj čiji su podaci poznati redakciji, a želio je ostati anoniman da ga, kako je kazao, na peškariji ne bi sutra zalili kiselinom.

I ribari se slažu s uvođenjem blagajni, barem nam je to jučer kazao jedan od njih, koji također nije želio otkriti svoje ime.

− Mi ribari slažemo se da se sva riba prikaže, ali da nam se onda snizi cijena plavog dizela koja stalno raste – rekao nam je ribar, te napomenuo da svaki dan kad prodaje banak plaća 100 kuna, te još 350 kuna na mjesec.

Njegovu ribu prodaje prodavačica Ivanka, koja kaže da bi joj s blagajnom bilo lakše raditi, ali da sada za to nema uvjeta jer je nema gdje uključiti u struju niti bi je imala gdje držati kad pada kiša. Borka Marković, prodavačica obrta “Lignja”, objašnjava da nemaju ni osnovne uvjete.

− Da padne kiša, mi sada ne bismo mogli prodavati ribu. A gdje bismo stavili blagajne? Orkanska je bura prije dva tjedna pokidala tende, a koncesionar peškarije još ih nije popravio.

Ljudi se kližu po peškariji i lome se. Nemamo ni sanitarni čvor. Ovo nije peškarija, nego jad, a svakog dana plaćamo 200 kuna i još 500, 600 kuna na mjesec. Kad je pao snijeg, mi prodavači morali smo ga sami čistiti, kao da koncesionar nama plaća, a ne mi njemu – ispričala je.

Njezina kolegica ponovila je da za uvođenje blagajni nema uvjeta, ali da će na kraju biti onako kako država želi.

tanja gattin zebić

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last