Dalmacija Split

poduzetnica i nevjenčana supruga gradonačelnika željka keruma odlučila graditi na marjanu pod svaku cijenu

YES I CAN! Fani Horvat zatražila dozvolu za gradnju restorana na Prvoj vodi!

poduzetnica i nevjenčana supruga gradonačelnika željka keruma odlučila graditi na marjanu pod svaku cijenu

Tvrtka ‘Latebra’  u vlasništvu Fani Horvat poslala je Gradu zahtjev za izdavanje rješenja o uvjetima građenja za njezin ugostiteljski objekt unutar park-šume. Iz Banovine su je pozvali da se sutra očituje o idejnom projektu koji potpisuje poznati

Fani Horvat odlučila je graditi na Prvoj vodi. Njezina tvrtka “Latebra” poslala je Gradu Splitu zahtjev za izdavanje rješenja o uvjetima građenja za ugostiteljski objekt na sjevernoj obali u pošumljenom dijelu park-šume Marjan.

U dopisu koji posjedujemo, u utorak 13. prosinca u 10 sati pozvani su na peti kat Banovine, u salu 525, svi koji izdaju posebne uvjete za gradnju (HEP, Vodovod i kanalizacija, Hrvatske šume...) da se očituju na idejni projekt Nenada Mikulandre, koji je pobijedio u siječnju na natječaju.

Slučaj je prilično bizaran, s obzirom na to da je nadležno ministarstvo prije pola godine nakon “češljanja“ urbanističke inspekcije jasno zauzelo stav da nema gradnje na Marjanu do izrade Prostornog plana područja posebnih obilježja:

“Iz cjelokupnog nadzora i analize primjene svih odredbi GUP-a nedvojbeno je utvrđeno da ne proizlazi da se mogu graditi nove građevine ugostiteljske namjene prije donošenja PPPPO-a.” Pisalo je to u odgovoru Ministarstva koji je “Slobodna” objavila u lipnju.

Štoviše, u GUP-u, članak 72., na temelju kojeg je proveden natječaj, piše da bi za uređivanje nasutih plaža, kakva je Prva voda, trebalo nakon natječaja izraditi detaljniji plan, a ni njega ovdje nema.

Premda su donedavno iz “Latebre” tvrdili da ne idu na dozvole za gradnju, Nenad Mikulandra potvrđuje da se prema njegovu idejnom projektu traži dozvola. Odbacuje pitanje vezano za PPPPO i članak 72.

Pomorsko dobro

- Ja mislim da je sve po zakonu, a za ostalo pitajte Grad. Smatram da nije potreban detaljni plan, jer projektira se samo za njenu parcelu - veli Mikulandra, misleći očito na Fani.

No, kako su u njegovu nagrađenom radu bili na obalnom dijelu igrališta za odbojku i košarku, kao i uređena plaža i parking, pitamo ga što je s tim.

- Ništa na pomorskom dobru ne radimo, onaj tko uzme koncesiju neka se time bavi - kaže Mikulandra.

No, pitanje je tko će htjeti koncesiju na pomorskom dobru dobije li Fani Horvat dozvolu za gradnju. Jer teško će biti zarade od odbojke na pijesku i košarke.

Naime, Željko Kerum je početkom godine, objašnjavajući taj projekt, rekao da se neće naplaćivati igranje na sportove, jer to kod nas ljudi ne bi plaćali. Očito je nekomercijalnost igrališta razlog zašto “Latebra” misli graditi restoran na svojoj parceli među borovima, a Prvu vodu ostaviti bez igrališta, ili ozelenjavanja nasutog dijela i bez kultiviranja plaže.

Di s parkingom?

Mikulandra nam je priznao da još ne zna ni gdje bi smjestio šest parkirnih mjesta koja bi trebala objektu!?

Kako je ovako moguće graditi, upitali smo predsjednika Društva arhitekata Split, Darija Gabrića.

- Ne znam što bih rekao. Koliko znam, Ministarstvo je u pisanoj formi reklo da je sva gradnja zamrznuta do PPPPO-a, tako da je ovo što se pokušava na rubu GUP-a i rubu zakona, kako mi se čini. Mislim da je u pitanju neka siva zona. Ako se ipak izda rješenje, postoje nadležne službe koje trebaju provjeriti njegovu zakonitost – smatra Gabrić.

Od pročelnice za urbanizam Ružice Batinić-Santro pokušali smo doznati zašto su uzeli u postupak “Latebrin” zahtjev unatoč stavu Ministarstva, ali odgovor nismo dobili.

SANDI VIDULIĆ, FOTO: JOŠKO PONOŠ / CROPIX

Kerumovi pašnjaci i vinograd

‘Latebra’ je nakon urbanističko-arhitektonskog natječaja opteretila u ožujku svoje parcele na Prvoj vodi kreditom od dva milijuna eura. U teretovnici stoji da su tri parcele u vlasničkom listu navedene u ukupnoj kvadraturi od oko 5411 kvadrata opterećene zalogom kod ‘Erste banke’. Neobično, kad se zna da je mjesec dana ranije DORH ustanovio kako 1346 kvadrata spadaju pod pomorsko dobro.

Direktor ‘Latebre’ Saša Horvat nije se javljao na mobitel, a poslali smo mu i SMS, no nismo dobili odgovor je li pomorsko dobro stavljeno kao zalog. Zanimljivo je također da u teretovnici za kredit piše kako su kao sporedni uložak stavljene parcele Željka Keruma od ukupno oko 3300 kvadrata koje se u Katastarskoj općini Rogoznica vode kao vinograd i pašnjaci.

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last