Dalmacija Split

Usvojena deklaracija o hrvatskoj brodogradnji

Za prazne navoze krivi su menadžeri

Usvojena deklaracija o hrvatskoj brodogradnji

Sudionici nedavnog Paneuropskog pomorskog simpozija, u organizaciji Pomorskog instituta i Europskog pokreta Split, usvojili su deklaraciju o hrvatskoj brodogradnji.

U tom dokumentu, među ostalim, stoji zaključak da je, usprkos ograničenim mjerama Vlade prema brodogradnji u razdoblju od 2009. do 2011. godine, hrvatska brodogradnja zadržala visoko drugo mjesto na europskom kontinentu, te je prisutna i u svjetskim izvješćima, redovito puneći državni proračun.

Nadalje se u deklaraciji navodi kako je za brodogradilišta čiji su navozi prazni i bez dostatnih narudžbi jedini krivac neučinkoviti menadžment koji je postavila Vlada.

Takve uprave, smatraju sudionici Paneuropskog simpozija, treba odmah promijeniti i na njihova mjesta postaviti kompetentne menadžere koji mogu u kratkom razdoblju osigurati nove narudžbe te bolju organizacijsku i radnu učinkovitost.

Deklaracija se dotiče i projekta pelješkog mosta čija financijska sredstva valja preusmjeriti za spas brodogradilišta kako bi se izgradio potreban broj trajekata koji bi dugoročno na toj lokaciji preuzeli funkciju prometnog povezivanja hrvatskog kopna.

D. K.

Naslovnica Split