Dalmacija Split

Njemački biciklisti se zaljubili u Marjan

Jedan od posljednjih ovosezonskih sunčanih vikenda, Split je iskoristio za izvanrednu turističku promociju ugostivši oko 400 turista iz Njemačke koji su, potpuno neuobičajeno za Split, grad upoznali na biciklističkoj turi koja je započela na splitskoj rivi, nastavila se vožnjom kroz grad , pa južnom stranom Marjana, sve do uvale Bene.

U organizaciji njemačke agencije ID Riva Tours i Bavarske radio-televizije, Split je bio jedina luka uplovljavanja luksuznog plovećeg hotela „Atena“ koji je nakon posjeta Siciliji, Napulju, Istanbulu, Ateni, Krfu i Veneciji, splitsku rivu izabrao za mjesto na kojemu su njemački turisti sjeli i na biciklima krenuli otkrivati  skrivene turističke adute grada pod Marjanom, a za što im je bila pripremljena i policijski osigurana posebna biciklistička trasa koja je završavala u uvali Bene.

- Ne mogu vjerovati da nas je Split ovako dočekao, oduševljeni smo prelijepim gradom i ovom zelenom oazom usred njega.. A tek to more, šuma... Nemam riječi, ovo je najljepši mogući završetak našeg krstarenja i niti jedan grad koji smo vidjeli i u kojemu smo vozili nije nas ovako srdačno dočekao – s puno emocija nam je kazala gospođa Larin Lochman na terasi restorana „Benedikt“, gdje je njemačke goste dočekala puna trpeza dalmatinskih specijaliteta, kolača, rakije i vina, ali i neizostavna klapska pjesma.

Kako se radi o gostima koje svake godine na aktivni odmor vodi ID Riva Tours zajedno sa Bavarskom radio-televizijom koja se izravno javlja sa tog putovanja, to je na biciklu kroz Marjan stigao i jedan od vodećih njemačkih radio-televizijskih urednika Thomas Gaetanides, dugogodišnji poznavatelj hrvatske obale i strasni biciklist.

- Ovo su gosti starije životne dobi, ali oni koji žele aktivan odmor i zato rado voze bicikl na putovanjima, a ono što je za Hrvatsku jako važno jest da su to gosti koji su idealni za turizam: imaju dovoljno vremena i dovoljno novca za putovanja četiri puta godišnje. Ova ljubav sa Splitom na prvi pogled dovela je do toga da kažu kako će odmah rezervirati odmor za iduću godinu ovdje – kazao nam je Gaetanides.

Inače, mogućnost vožnje bicikla na odmoru razlog je odlaska na odmor kod čak 30 posto Nijemaca i zato svake godišnje imamo 15-ak tura sa biciklima kroz Hrvatsku. Ovog trenutka već imamo fiksno uplaćenih 1500  putnika na našim drvenim jedrenjacima za 2012. godinu, a medijska pozornost koju će Split dobiti na bavarskoj televiziji je nemjerljiva, osobito za vrijeme izvan špice sezone kada su ovakve ture najtraženije – kazao nam je Selimir Ognjenović, vlasnik ID Riva Toursa.

Ružica MIKAČIĆ, CROPIX
Naslovnica Split