Dalmacija Split

splitska mljekara i ‘Pramenka’ u skladnom braku

MLIJEČNI PUT Muž direktorice ‘Milsa’ ima u Lećevici - siranu

splitska mljekara i ‘Pramenka’ u skladnom braku

Riječ je o   Milevi Mimica-Lucić, dugogodišnjoj direktorici posrnule splitske mljekare, te njezinu suprugu Rinu Luciću, direktoru sirane ‘Pramenka’, gdje se vodi kao jedini osnivač, član uprave i direktor, a koji je inače redoviti profesor na FESB

Dok supruga obnaša dužnost direktorice splitske mljekare “Mils”, suprug je u isto vrijeme vlasnik i direktor druge mljekare, točnije rečeno sirane “Pramenka” u Lećevici, na samo 30-ak kilometara od Splita.

Dakle, riječ je o Milevi Mimica-Lucić, dugogodišnjoj direktorici posrnule splitske mljekare, te njezinu suprugu Rinu Luciću, direktoru lećevačke mljekare, gdje se vodi kao jedini osnivač, član uprave i direktor, a koji je, usput navedimo, i redoviti profesor na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

‘Pramenka’ obnovljena 2009. godine

Mala mljekara “Pramenka” smjestila se u samom centru pitoreskne Lećevice. Prema kazivanju mještana, u Lucićevoj mljekari radi dvoje do troje radnika, a mljekara preradi samo par stotina litara mlijeka dnevno.

U mljekari kojom direktoruje njegova supruga iz godine u godinu prerada mlijeka i proizvodnja kontinuirano padaju. Danas prerađuje samo 15 tisuća litara mlijeka dnevno. Usporedbe radi, “Dukat” i “Vindija” prerađuju od 600 tisuća do milijun litara svaki dan.

Pogoni mljekare obitelji Lucić, kako doznajemo od mještana Lećevice, obnovljeni su 2009. godine, no velikom se proizvodnjom direktor Lucić ipak ne može pohvaliti.

Reporterskoj ekipi nije bilo problema pronaći lećevačku mljekaru. Objekt skromne vanjštine, prizemlje, kat i tek nekoliko praznih plastičnih spremnika za mlijeko ispred ulaza od pogona. Radnicima ni traga, ni glasa. Na žičanoj ogradi lećevačke mljekare ne postoji čak ni natpis koji bi ukazivao da se radi o pogonima mljekare.

Mljekara “Pramenka” ima i svoje web stranice na kojima reklamira svoj lečevački sir. Prema financijskom izvještaju računa dobiti i gubitka, “Pramenka” je 2009. godinu završila s ukupno 87 tisuća kuna prihoda, rashodom od 365 tisuća, te gubitkom od 275 tisuća kuna.

MLJEKARA_LECEVICA-080811.1
Sirana ‘Pramenka’ u Lećevici / JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

pišu Denis KRNIĆ, Milena Budimir

Rino Lucić: Dobio sam kredit HBOR-a koji uredno vraćam

- O mojim privatnim poslovima i rezultatima poslovanja nemam namjeru govoriti. No, istina je da sam vlasnik sirane prve kategorije, što znači da zadovoljavamo najstrože kriterije i proizvode možemo izvoziti u zemlje EU-a. Zatražio sam i dobio sam kredit HBOR-a koji uredno vraćam, troje ljudi sam zaposlio.

- Moja je supruga, kako bismo otklonimo mogućnosti sukoba interesa, kontaktirala s odvjetnicima koji su konstatirali da sukoba interesa nema. Ja vodim vlastitu siranu, a moja je supruga direktorica u mljekari koja je u vlasništvu drugih privatnika. Na ovaj sam se posao odlučio jer je zdrava prehrana budućnost. Na koncu, želim svojoj obitelji osigurati budućnost, egzistenciju i priliku da nastave voditi siranu u Lećevici - kaže nam Rino Lucić.

Mileva Mimica-Lucić: Nismo u sukobu interesa

Nazvali smo direktoricu “Milsa” Milevu Mimica-Lucić, kako bismo zamolili njezin komentar na činjenicu kako joj je suprug u vlasništvu druge mljekare, koja možda ne može biti konkurentom njezinoj, ali je ipak – moralno upitna. “Nemam udjela u vlasništvu te tvrtke, dakle ne bih to okarakterizirala kao sukob interesa”, kratka je bila direktorica, iznenađena našim pozivom.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last