Dalmacija Split

objavljene konačne rang-liste upisa na fakultete

Brucoši navalili na Brodogradnju

objavljene konačne rang-liste upisa na fakultete

Studenti se okreću tehničkim fakultetima. U Europskoj uniji je velika potražnja za inženjerskim strukama i to je jedan od razloga za ovako odličnu popunjenost FESB-a - kaže dekan Tomislav Kilić

U četvrtak poslije ponoći, budući su brucoši na mrežnoj stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava na visoka učilišta, mogli na konačnim rang-listama studenata na pojedinim fakultetima vidjeti jesu li i gdje ostvarili pravo upisa studijskoga programa. Samim tim nisu se formalno upisali, nego će to moći učiniti u idućih 15-ak dana.

Budući da još nismo uspjeli dobiti službene podatke o broju budućih brucoša sastavnica Splitskog sveučilišta, a s istima nisu raspolagali ni u Rektoratu, nije nam preostalo do nazvati neke od njih i vidjeti kako stvari stoje. Za početak smo se ugodno iznenadili okrenuvši broj dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) dr. sc. Tomislava Kilića.

Čovjek, naime, govori da je FESB dupkom pun, a prvi put nakon više od deset godina popunjena je i upisna kvota na njihovu diplomskom studiju brodogradnje. - Zaista smo se iznenadili kada smo ustanovili da je čak 56 kandidata stavilo brodogradnju kao prvi izbor, a upisna nam je kvota samo 40 studenata. Prijašnjih godina je nismo mogli ni ispuniti, a sada se neće moći svi zainteresirani upisati.

Teško je objasniti zašto je to tako u svjetlu svega ovoga što se događa s našom brodogradnjom, no činjenica je da se studenti u posljednje vrijeme sve više okreću tehničkim fakultetima - kaže dekan Kilić, koji nam je priopćio i to da su popunili sve svoje studijske programe.

Štoviše, na elektrotehnici i informacijskoj tehnologiji ostat će ih više od stotinu ispod crte (primaju 200, a prijavljeno 305 studenata). I na računarstvu ih je 110 prekobrojnih, a čak je i na strojarstvu puno veće zanimanje nego lani, pa će i tu biti sto upisanih, a 34 “ispod crte”.

Odlikaši na Medicini

- U Europskoj uniji je velika potražnja za inženjerskim strukama i to je jedan od razloga za ovako odličnu popunjenost. Ostalo nam jedino mjesta na stručnom studiju brodogradnje - kaže Kilić.

I od dekana Medicinskog fakulteta dr. sc. Matka Marušića doznajemo da su se napunili već u prvom roku, što je bilo i za očekivati, i to izvrsnim učenicima.

- Na studij medicine smo upisali svih 75 studenata, s tim da zadnji upisani ima 75 bodova, a popunjena nam je stomatologija i farmacija - zadovoljan je dekan. Odazivom budućih brucoša zadovoljni su i na Ekonomskom fakultetu. Kako doznajemo od njihova prodekana za nastavu dr. sc. Željka Garače, popunili su kvote na svim redovnim studijima, a ostalo im je još samo nešto mjesta na izvanrednim studijima.

Jezikom brojki, od 950 mjesta, na splitskom Ekonomskom fakultetu ostalo je prazno svega 130. Veliko je zanimanje vladalo i za studijima na Filozofskom fakultetu. - Najveći interes bio je studij engleskoj jezika i za učiteljski studij -kazao nam je njihov koordinator za upis dr. sc. Darko Hren.

diana barbarić

Rokovi

Datume upisa na određene fakultete brucoši mogu vidjeti na stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava na visoka učilišta, a više informacija mogu naći na visokome učilištu na kojemu je ostvareno pravo upisa.

Naslovnica Split